Elbiler → Læs om fordele og ulemper

Elbiler er fremtiden. Det er mere attraktivt og populært at skifte over til el end nogensinde før. Der er dog stadig nogle udfordringer - er de en dealbreaker?

De 6 ting der afgør, om du er klar til en elbil

 • Du kan få ladestation nær hjemmet eller på arbejde
 • Du har tid til at vente på levering
 • Du ønsker en fabriksny bil
 • Du er indstillet på den højere indkøbspris
 • Du kører ikke dagligt flere hundrede kilometer på motorvej
 • Du har ikke behov for selv at kunne trække en campingvogn eller trailer

 

Prøvekør en elbil

Elbilerne er blevet mere attraktive

Elbilerne er kommet for at blive. De er efterhånden ved at være så gode, at 90% af befolkningen kan få dækket deres kørselsbehov med en elbil. Rækkevidden er vokset markant, og det gør at flere og flere vælger at gå over til elbil, når bilen skal skiftes ud. Kombineret med de nye ikke eksisterende afgifter og det faktum, at salget af biler med forbrændingsmotorer helt stopper i 2030, er det blevet ekstra attraktivt at kigge efter en elbil. Elbiler har en lang række af fordele i forhold til de traditionelle biler.

Her i overgangsfasen til el er der dog stadig et par udfordringer, som du bør være opmærksom på, inden du tager springet. Vi har samlet alle de kendte fordele og ulemper ved elbiler, så du kan få et overblik, og vurdere om du er parat til at hoppe på elbilbølgen.

Ladestation - Kia e-soul

Top 3 elbiler

Vi har samlet tre af de mest interessante elbiler, der kan købes i Danmark.

KIA e-Niro

Opel Corsa-e

Peugeot e-208

Fordele vs. ulemper ved en elbil

Fordele
  Sjove køreegenskaber med en stærk motor
  Forvarmet om vinteren eller nedkølet om sommeren
  Bedre for miljøet
  Billigere drift og vedligeholdelse
  Mindre støj i kabinen
  Automatgear
  Højere gensalgsværdi
  Start dagen på fuld tank
  Store afgiftsfordele lige nu
Begrænsninger
  Batteriet har en begrænset levetid
  "Optankning" tager længere tid
  Tungere i vægt
  Dyrere i indkøb
  Dårligere rækkevidde om vinteren
  Ikke mulighed for anhængertræk
  Lang ventetid og begrænset udvalg
  Begrænset udvalg på brugtmarkedet
  Stort forbrug ved høje hastigheder på motorvejen

Fordele ved elbiler

Racing

Stærk acceleration, Kraftig motor og sjove køreegenskaber

Elbiler er bare sjovere at køre i, længere er den ikke. Den nye generation af elbiler kommer med endnu bedre og kraftigere motorer, som giver en helt unik og voldsom konsistent acceleration - lige når du trykker på speederen. Du skal ikke vente flere sekunder på, at bilen først kommer op i omdrejninger, før der sker noget eller vente på gearskift. Det giver en sjovere, dynamisk og mere komfortabel kørestil. Specielt ved bykørsel, hvor langt det meste er start-stop-kørsel, har elbilerne for alvor deres helt store styrke. Den kvikke kørestil gør det legende let at flette ind og ud af trafikken, udnytte de små huller, nå det grønne lys og i sidste ende komme hurtigere gennem byen.

Forvarmet om vinteren eller nedkølet om sommeren – under opladning

Flere elbiler har mulighed for at indstille temperaturen på forhånd, da de har adgang til enorme mængder energi direkte i ladestikket eller i form af det store batteri. Når bilen holder og lader op, og du skal ud at køre, så kan du indstille den til at være opvarmet på forhånd. Du kommer nu ud i en lækker varm bil om morgenen, og har du mulighed for at lade ved arbejde og indkøb, så kan du også her komme ud i en varm eller kølig bil alt efter vejret. Det er da lækkert. Så skal du ikke sidde og fryse i de kolde måneder eller svede i en kogende bil om sommeren. Hvis du bruger det taktisk, vil du opnå en længere rækkevidde, da bilen så ikke skal bruge strøm fra batteriet til opvarmning/nedkøling.

Temperatur
Co2 udslip

Bedre for miljøet – punktum!

Der har været meget debat om elbiler i virkeligheden er grønnere, når det kommer til stykket, fordi de ved produktion af elbilernes store batterier udleder mere CO2. Men det indhenter de gennem deres forbrug, da el er samlet set meget mere skånsomt for miljøet - sammenlignet med dagligt at udlede store mængder CO2 ud i atmosfæren fra afbrænding af benzin- og diesel.

Det er heller ikke kun CO2, at biler med forbrændingsmotorer udleder. Der er en lang række af luftforurenende stoffer og sundhedsskadelige partikler, som helt elimineres ved overgang til el. Derfor er elbilerne samlet set gennem hele deres levetid – et meget grønnere valg. Den el, der bruges til opladning i Danmark, kommer i høj grad fra vedvarende energikilder – og med tiden bliver CObelastningen fra el, der stammer fra forbrænding af kul og naturgas, kun mindre.

Mindre udgifter til service og vedligeholdelse, samt længere levetid 

Elbiler er bygget mere simpelt op end en tilsvarende bil med forbrændingsmotor. En elbil består af langt færre mekaniske sliddele, som skal vedligeholdes og serviceres. De har ikke nogen gearkasse, kobling, tandrem, karburator, katalysator, dyser, tændrør, udstødninger eller lignende, der bliver slidt eller kan gå i stykker. Der skal ikke skiftes olie og oliefilter til service. Oveni dét bruges bremserne ikke i samme omfang, da største delen af nedbremsninger foretages udelukkende af motorbremsning. Det betyder, at næsten ikke slider på bremsen, og bremseklodserne holder derfor meget længere. Producenterne forventer, at elbilerne kommer til at have en væsentligt længere levetid. Alt i alt skal du sjældnere forbi mekanikeren med din bil og værkstedsregningerne bliver i gennemsnit 30-50% mindre. Det er bedre for forbrugerne og mindre godt for dit lokale værksted…

Reperation
Afgiftsberegning af bil

Ingen registreringsafgift / Lavest grønne afgift / Mere ekstraudstyr 

Med den nuværende 0-afgift på elbiler, som regeringen har indført indtil 2020 for at stimulere salget af de miljøvenlige biler, har det aldrig været et bedre tidspunkt at købe ny elbil i Danmark. Dét alene er en rigtig god grund til at overveje at skifte til elbil. I stedet for at låne penge til at betale afgift med, så får du rent faktisk bil for dine hårdt tjente penge i stedet. Det betyder også, at du kan tilvælge ekstraudstyr efter eget ønske uden at betale overpris i form af ekstra afgift på dette. Af den grund kommer elbiler ofte med en stor mængde af ekstraudstyr fra fabrikken, selv i indgangsmodellerne.

Mindre støj i kabinen

En elmotor genererer langt mindre lyd end en almindelig bil, derfor støjer elbiler meget mindre. Det giver en mere behagelig oplevelse inde i kabinen, hvor det er nemmere at føre samtaler, selv når det går stærkt. Helt lydløs er de dog ikke, da du pludselig bliver mere opmærksom på støj fra vinden, dækkende og vejen. Støjen fra dæk og vej kan med fordel reduceres væsentligt (omkring 4 dB) via en støjdæmpende behandling af bilens undervogn. Se mere her 

Stilhed
Gear

Ingen gearskift

Langt de fleste elbiler har kun ét gear.  En elmotor er designet til at tage mange tusinde omdrejninger, og det betdyer, at elbiler kan nøjes med kun et gear frem og et bakgear. Det giver en lækker, jævn acceleration og resulterer i, at du ikke skal skifte gear. Man kan derfor sige at alle elbiler har ”automatgear” som standard – noget som hurtigt koster 20.000 kr. ekstra i en almindelig bil.

Højere gensalgsværdi / Udløbsdato for salg af forsilbrændstofsbiler.

Elbiler er eftertragtede, også som brugte. Udbuddet er lige pt. begrænset og specielt udvalget af elbiler med lang rækkevidde og gode motorer (ud over Telsa) er næsten ikke eksisterende. Det betdyer, at priserne pt. er høje. Når tiden kommer til udfasning af forbrændingsmotoren (forventet udfasning ift. klimaudspil i år 2030), vil vi opleve et enormt prisfald på almindelige biler, og elbiler vil være det eneste attraktive alternativ. Det er en god idé at have gerne dette i tankerne, når du skal vælge ny bil.

Brugtvognsbiler
Drivmiddel - fuld tank

Aldrig mere tankstation – start dagen ud med fuld tank.

Når du køber en elbil, inkluderer det ofte en installation af ladestander i hjemmet. Dertil kan du købe et abonnement, som giver ubegrænset opladning derhjemme eller via det store netværk af ladestandere rundt om i landet. Fordelen ved at have lademulighed derhjemme er, at du altid starter dagen ud med ”fuld tank” og derfor meget sjældent skal tænke på opladning. 

Dette er desværre også udfordring for nogle mennesker på nuværende tidspunkt. Det er essentielt for optimalt brug af elbil, at man har adgang til en ladestation enten derhjemme eller på arbejde. Det er langt fra er muligt for alle, der bor i lejlighed, rækkehus eller på anden måde til leje at få installeret en ladestander på hjemmeadressen. Det er også langt fra alle arbejdspladser, som på nuværende tidspunkt tilbyder opladningsmuligheder til de ansatte.

Ulemper ved elbiler

Batteriet mister kapacitet med tid - dyrt at udskifte.

Batterier består jo som bekendt af kemi, og som du kender det fra din mobiltelefon, så holder den ikke lige så godt strøm efter flere års intens brug, som den dag du købte den. Det samme gør sig gældende for bilens batteri. Der sker en naturlig nedgang i kapacitet efter nogle år. Udskiftninger af batteriet er en af de største udgifter, du kan støde ind i som elbilejer. Derfor er det vigtigt, at du ser dig godt for, inden køber elbil. Nogle bilmærker tilbyder ganske fordelagtige garantiordninger på deres batteri. KIA garanterer fx at batteriet fortsat har mindst 70% af den oprindelige kapacitet efter 7 år-  og hvis ellers bilen er serviceret efter bogen, så dækker garantien udskiftning til et nyt batteri.

Batteri
Fleksibel

Mindre fleksibelt

Selv om opladningstiden forbedres, og opladning med en hurtiglader typisk kan oplade batteriet fra 0-100% på mellem en halv og en hel time, så er det bare ikke helt lige så hurtigt, som at tanke benzin i 2 minutter og så køre videre. Dertil kommer, at adgang til disse hurtigladestandere ikke er udbredt til store dele af landet. Det er i hele taget ikke er optimalt endnu. Så til personer med meget store kørselsbehov er teknologien muligvis ikke parat endnu. Men til de 90% af befolkningen med mere normale kørselsmønstre er rækkevidden på de nye elbiler mere end rigeligt, og flere vil i teorien kunne nøjes med at oplade en enkelt gang om ugen.

Tungere

Det store batteri i elbilen vejer godt til, og det kan mærkes i sving og ved nedbremsning. Heldigvis placeres bilens batteri ofte helt nede i undervognen og er opbygget efter samme princip som et ”elektrisk skateboard”. Det bevirker, at tyngdepunktet stadig rigtig fornuftigt og giver en god køredynamik på trods af en højere vægt. Det er dog ikke noget du vil bemærke i din hverdag.

Vægt - kilo
Investering

Dyrere i indkøb billigere i brug

På trods af 0-afgiften er elbiler stadig dyrere end en tilsvarende bil i samme klasse, når vi kigger på indkøbsprisen. Det skyldes til dels de enorme batterier, som i øjeblikket koster meget at fabrikere. Omkostningerne hertil vil dog falde markant når produktionsmængden øges.

Til gengæld henter du de omkostninger hjem over tid i form af den lave grønne ejerafgift, færre udgifter til vedligeholdelse og billigere ”optankning”. En elbil koster dig i gennemsnit 50 øre mindre pr. kilometer end en tilsvarende bil med forbrændingsmotor. 

Dårligere rækkevidde i vintermånederne

Der er flere faktorer der påvirker rækkevidden negativt i de kolde vintermåneder. Kort sagt øges den indre modstand i batteriet, når temperaturen falder, så mere energi går tabt som varme. Resultatet er, at rækkevidden i minusgrader ville blive 40-50% kortere, end hvis batteriet var varmt. For at modvirke dette, så har de nye elbiler, udover god isolering, et varmelegeme ved batteriet, som beskytter batteriet mod kulde og sørger for at det er opvarmet og yder optimalt. Dette trækker strøm fra opladeren, når den sidder i stikket, men opvarmning bruger strøm fra batteriet når den ikke oplader.

Dertil vil ting som elvarme, varmepumpe, sædevarme, aircondition, opvarmede ruder og spejle øge elforbruget og resultere i lavere rækkevidde. Du vil derfor i vinterperioderne opleve en væsentligt lavere rækkevidde end om sommeren.

Minusgrader
Bil med trailer

Begrænset mulighed for træk i Danmark

Mange fravælger elbilen, fordi der pt. findes et meget begrænset udvalg elbiler i Danmark, som er godkendt med anhængertræk. Der er producenter af anhængertræk, som uden om bilproducenterne har fået godkendelse til træk på udvalgte elbiler. Disse træk er bl.a. godkendt i Tyskland, men kan ikke bruges i Danmark, da den tyske godkendelse ikke accepteres af de danske myndigheder.

I skrivende stund er det kun Tesla Model X, som må trække en fuldvoksen campingvogn. Den er godkendt til at trække hele 2.250 kg, hvillet er ganske flot og på lige fod med stærke benzin- og dieselbiler. Du skal dog være opmærksom på at rækkevidden vil halvveres med læs på.

Vi forventer, at kommende generation af elbiler i stigende bliver godkendt til at trække tunge trailere og campingvogne på anhængertrækket.

Lang ventetid og begrænset udvalg

På nuværende tidspunkt er udvalget af attraktive elbiler på markedet forholdsvis begrænset, og da efterspørgslen er enormt stor, er det ikke en hyldevare, du kan købe og få leveret ugen efter. De skal bestilles direkte ved fabrikken, hvor der ofte er lange ventelister grundet manglende kapacitet. Derfor er det ikke unormalt med op til 12 måneders ventetid på din nye elbil.

Dette afholder også en del fra at springe på el-vognen - for hvordan ser situationen ud om 12 måneder på et marked i rivende udvikling? Indtil for nylig har det primært været mindre biler, som kom i en el-variant – og dette har afholdt mange familier fra at købe elbilen, da de har behov for ekstra plads. Nu er der heldigvis flere større biler, som er ved at melde sig på banen, og du kommer til at kunne vælge mellem flere attraktive bilmodeller i crossover-størrelsen.

Vi mangler desværre stadig den første 100% elektriske stationcar, og Danmark er jo et udpræget stationcarland.

Timeglas - ventetid
Elbil

Begrænset udvalg på brugtmarkedet

Tanken om at skulle købe en fabriksny bil er også en faktor, der afholder en del at skifte til elbil.

Som potentiel køber af brugt elbil er du på nuværende tidspunkt dårligt stillet, grundet elbilerne er en eftertragtet varer, det resulterer i høje høje priser og et begrænset udvalg.

Derudover rykker teknologien så hurtig, at den første generation af elbiler allerede kan virke forældede.

Motorvejskørsel har stort forbrug

Højere hastighed er lig med mere strømforbrug. Dette skal du være opmærksom på, hvis bilproducenten har opgivet at bilen kan køre 400 km på en opladning, så er der tale om 400 km blandet kørsel i forhold til WLTP-målestandarden - og denne tager ikke forbehold for øget strømforbrug i vinterhalvåret.

Hvis du kører motorvej med 150 km/t vil rækkevidden være markant mindre end tilsvarende afstand tilbagelagt ved by og landevejskørsel. Når det er sagt, vil rækkevidden under de rigtige forhold gøre det muligt at køre længere end, hvad der er opgivet.

Det er derfor vigtigt at kende sin kørestil inden køb. Kører du fx 300 km motorvej dagligt, så vil du få udfordringer med en elbil, der er opgivet 400 km rækkevidde, medmindre du sænker farten. Da hastigheden og udsvinget i rækkevidden forsaget af vintermånederne altsammen vil kræve mere af dit batteri.

Hastighed
Konklusion - skal jeg købe en elbil?

Som du kan læse, er listen med fordele lang og fyldt med spændende og gode grunde til at skifte til elbil.

Der vil i de kommende årti ske en gradvis indvadering af de elektriske biler, og over tid vil mange af de udfordringer, som vi ser hos elbilsejere i dag, forsvinde helt eller deltvist.

Elbilerne vil blive billigere i takt med, at der produceres flere batterier – øget produktion skaber stordriftsfordele, som reducerer prisen.

Ventetiderne på en ny elbil vil med tiden blive acceptabel i takt med, at udbuddet af elbiler stiger.

Elbiler vil i en stigende grad blive hurtigere og vil med tiden opnå køreegenskaber, som vi i dag kun tilegner superbiler. Med tiden vil flere komme til at trække tungere læs via anhænger, måske endda tungere end almindelige biler.

Rækkevidden bliver længere, og som teknologien udvikles kommer batterierne til at lade hurtigere. Ladestanderne vil være udbredt overalt - både derhjemme, ved parkeringspladser og på din arbejdsplads – måske endda trådløs opladning i vejen.

Der er rigtig god grund til at skifte til elbil allerede nu, men for at få en god oplevelse så kræver det, at du kan møde følgende kriterier:

 • Du kan få en ladestation hjemme eller har adgang til en på dit arbejde.
 • Du er indstillet på at købe en ny bil og kan vente på levering.
 • Du vil gerne betale den lidt højere indkøbspris - som dog bliver tjent ind over tid.
 • Du har ikke behov for en bil, der må trække en anhænger.
 • Du kører ikke dagligt flere hundrede kilometer på motorvej.

Hvis du kan opfylde disse punkter, ser vi ingen grund til at vente. Du gør hele kloden en tjeneste ved at begrænse dit udslip af CO2 og skadelige og luftfourerende partikler.

FAQ Elbiler

 • Der er mange gode grunde til at vælge en elbil. En af dem er, at elbiler ofte har underholdende køreegenskaber på grund af den kraftige acceleration, som elmotoren giver. Desuden er en elbil bedre for miljøet – især for nærmiljøet, da en elbil ikke har nogen udstødning. Med en elbil er du også sikker på at få automatgear, og den er billigere i drift og vedligeholdelse. Læs mere om alle fordelene ved elbiler HER

 • Det varierer, hvad det koster at lade en elbil. Køber man en elbil fra Peugeot eller KIA, kan man tilkøbe en ladestander fra Clever. Den koster typisk omkring 8.000 kroner for en startpakke, hvor man får en ladestander installeret på sin adresse, og så kan man lade frit for omkring 750 kroner om måneden (cirkapriser pr. april 2020). Man kan også vælge et abonnement, til omkring 600 kr. om måneden, hvor man kan lade frit på farten. Læs mere om Clever HER 

 • Udvalget af elbiler i Danmark er endnu ikke så stort. Men der kommer stille og roligt flere biler på markedet i takt med teknologien bliver bedre og EU's emissionskrav til bilproducenter skal overholdes. En af de mest interessante er KIA e-Niro, der ligger i et prisleje, hvor mange kan være med – samtidig med at den har rigtig lang rækkevidde. KIA har også den urbane cruiser e-Soul, der har et funky design og har samme lange rækkevidde som e-Niro. Hos Peugeot kan man kigge på e-208, mens Opel lavet en elektrificeret udgave af den populære Corsa kaldet Corsa-e

 • Det er selvfølgelig til en vis grad subjektivt, men der er ingen tvivl om, at KIA er én af de førende spillere på markedet inden for grøn teknologi med deres modeller e-Niro og e-Soul. Her får man gennemprøvet teknik, forholdsvis lave priser og en fantastisk garanti. Har man lidt flere penge til en elbil, er der naturligvis Tesla, der udelukkende producerer elbiler. Også BMW, Hyundai og Nissan er kendt for at lave gode elbiler.

Hvilken elbil anbefaler vi?

Årets mest hypede elbil 2019 - KIA e-Niro

Der er ved at være en række spændende elbiler på markedet, men der er alligevel en elbil, som adskilder sig fra mængden - KIA e-Niro stjæler i øjeblikket alt spotlyset og har vundet en plads i motorjournalisternes hjerter. Grunden til det er, at der endeligt er kommet en prisvenlig elbil, som har "hele pakken".

✔ Rækkevidde på 455 km ved blandet kørsel og op til 615 km bykørsel
✔ Sjov at køre, med 204 hestekræfter
✔ Rummelig og kan bruges som familiebil
✔ 7 års garanti – giver en unik tryghed
✔ Store mængder standardudstyr
✔ Attraktiv pris - starter fra kun 279.995 kr.

Opel Corsa-e - Opels nye el-minibil

Opel vil også være med på elbil-markedet - og nu kommer én af de mest banebrydende elbiler:

Den nye Corsa-e er fyldt med moderne teknologi og lækkert luksusudstyr. Den har en aktionsradius på hele 330 km, og kan oplades 80% på blot 30 minutter.

El-motoren på 100 KW yder hele 136 HK, og kombineret med et drejningsmoment på 260 Nm er Corsa-e særdeles kraftfuld.

Peugeot e-208 - Peugeots nye el-minibil

Peugeot er også kommet med på elbil-markedet med den nye Peugeot e-208, som er baseret på "Årets Bil i Europa 2020" Peugeot 208.

Den nye e-208 er fyldt med moderne og innovativ teknologi. Den har en aktionsradius på hele 330 km, og kan oplades 80% på blot 30 minutter.

El-motoren på 50 KW yder hele 136 HK, og kombineret med et drejningsmoment på 260 Nm, sikrer en god og stærk køreoplevelse.

Få en Clever-ladeboks eller oplad din bil på farten

Når du køber en el- eller hybrid fra KIA eller Peugeot hos Andersen & Martini, kan du vælge en Clever-ladeløsning. Det er en enkel og fleksibel løsning, hvor strømmen til din bil altid er lige ved hånden.

Opladning hjemme

Med Clever Unlimited får du ubegrænset opladning til din nye elbil eller plugin-hybridbil – både hjemme og ude.

Clever installerer en ladeboks hos dig, så du kan køre afsted hver morgen med et fuldt opladet batteri. Samtidig får du fri adgang til hele Clevers netværk af offentlige ladestandere. 

Du betaler en fast månedlig abonnementspris, så du altid kender din kørselsøkonomi.

Pris, elbil: 749 kr./md
Pris, plug-in-hybrid: 369 kr./md. 

Der vil være udgifter til installation af ladestander. Disse fremgår ofte af prislisterne. Køber du en brugt bil, så snak med din salgsrådgiver om de mulige løsninger for dig.

Opladning på Clevers netværk

Det skal altid være let at lade din el- eller hybridbil på farten. Clever Unlimited Network er til dig, der ønsker ubegrænset opladning i hele Clevers netværk, men som ikke har mulighed for at få en ladeboks installeret på din adresse - f.eks. hvis du bor i lejlighed i byen.

Med Clever Unlimited Network får du ubegrænset opladning på hele Clevers ladenetværk for en fast månedlig pris. Og med Clevers app (til iPhone og Android) kan du altid finde nærmeste ladestander. 

Pris, elbil: 625 kr./md
Pris, plug-in-hybrid: 245 kr./md. 

Udvalgte elbiler på lager

Få hjælp til at finde den rigtige bil og finansiering

Bilvælgerguiden

Lad os hjælpe dig med at vælge den bil, der passer til netop dine behov.

 Mere info

Køb eller privatleasing?

Find ud af om det bedst kan betale sig for dig at købe eller lease din næste bil.

Mere info

Finansiering af bil

Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at finde den mest fordelagtige finansiering.

 Mere info

Stil spørgsmål

Udfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Kontakt os

Udfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.