Hybridbilen - HEV, MHEV eller PHEV?

Hvad står alle forkortelserne egentlig for? På denne side giver vi dig et indblik i de forskellige former for hybridbiler, og hvilken én du skal vælge.

5 grunde til at vælge en hybridbil

Her følger 5 grunde til at vælge en hybrid fremfor en traditionel diesel/benzin bil:

 • Fremragende brændstoføkonomi
 • Miljøvenlig  og bæredygtig
 • Holder sin værdi bedre grundet nyere teknologi
 • Meget behagelig og lydsvag at køre
 • Meget udstyr for pengene grundet gunstige afgiftsregler lige nu

Læs og få svar på ofte stillede spørgsmål om hybridbiler HER.

Hybridbiler på lager

Steffen er vild med den lydløse acceleration i sin KIA Niro PHEV

Steffen er den glade ejer af en KIA Niro Plug-in Hybrid. Han har været positivt overrasket over det at køre i hybridbil - og så er han vild med den lydløse acceleration, el-motoren giver. Se videoen nedenfor.

3 gode hybridbiler

Vi har samlet tre af vores mest populære hybridbiler

KIA Optima Plug-in Hybrid

KIA Niro Plug-in Hybrid

KIA Ceed SW Plug-in Hybrid

Forskellen på en hybrid og elbil

Inden for de seneste år har markedet for hybrid- og elbiler udviklet sig markant. Dette har resulteret i stigende interesse på denne moderne form for bil. En hybrid-/elbil er et vidt begreb og er ikke altid helt nem at blive klog på. Hvad betyder det, at en bilmotor er hybrid? - og hvad er forskellen på en hybrid- og en ren elbil?

På denne side vil vi forsøge at gøre dig klogere på den nye populære biltype, derfor starter vi lige med at redegøre for de to begreber:

 • En hybridbil har to motorer: en forbrændingsmotor og en elmotor.
 • En elbil har kun én motor: denne er drevet af ren el.
Kia Niro plug in hybrid

Fordele vs. begrænsninger ved en hybridbil

Fordele
  Fremragende brændstofsøkonomi
  Miljøvenlig og bæredygtig
  Holder sin værdi bedre end "normale" biler
  Egner sig perfekt til bykørsel
  Meget behagelig og næsten lydløs
  Fordelagtige priser grundet lave afgifter
Begrænsninger
  Dyrere anskaffelsespris end andre typer
  Batteri svinger i performance i vintermånederne
  Begrænsede opladningsmuligheder
  Langsommere opvarmning af kabine

Fordele ved hybridbiler

 • Fremragende brændstoføkonomi
  En hybridbils elmotor bruges som aflastning for bilens forbrændingmotor. Det er primært under acceleration, at elmotorens virke kommer til udtryk, da en forbrændingsmotor her har et højt brændstofforbrug. Dette er også grunden til at hybridbiler egner sig godt til bykørsel, hvor start-stop ved lyskryds forekommer hyppigt.
 • Meget behagelig og lydsvag
  En hybridbil er mere støjsvag end en bil med en almindelig forbrændingsmotor. Hybridbilens elmotor er næsten lydløs, og da forbrændingsmotoren ikke skal yde samme kraft, fordi elmotoren hjælper til, vil dette resultere i et lavere støjniveau.
 • Det bedste fra begge verdener
  Mulighed for at køre på ren el ved kortere ture. Moderne hybridbiler kan køre op mod 70 km., inden de får brug for at supplere med forbrændingsmotoren. Det giver dig mulighed for billig grøn kørsel og samtidig fleksibiliteten til at køre lange ture efter behov -uden nødvendigvis at skulle oplade bilen først.  
 • Fordelagtige afgifter på nuværende tidspunkt
  Indtil 5.000 nye hybrid/elbiler er indregistreret vil registreringsafgiften være på kun 20%. Dette skyldes regeringens ønske om miljøvenlige biler. Det skal nævnes, at den lave afgift ophører ved udgangen af 2018. Herefter er planen at afgiften skal stige løbende indtil den i 2022 skal ramme 100%.
Vægtskål
Vægtskål - begrænsning

Begrænsninger ved hybridbiler

 • Ofte dyr nypris
  I din søgen rundt på nettet har du måske noteret, at en hybridbil oftest er dyrere end en tilsvarende "normal" bil. En hybridbils udviklingsproces og teknologi er mere avanceret. Derudover har den 2 motorer og et stort batteri, der resulterer i dyre produktionsomkostninger. Derfor er det naturligt, at nyprisen på en hybridbil vil være dyrere end på en normal bil.
 • Performer dårligere i vintermånederne
  I de kolde vintermåneder forringes elmotorens batterikapacitet. Dette har en negativ effekt på elmotorens ydeevne, hvilket resulterer i færre km pr./l end normalt. Og derfor kan den være en smule utilregnelig i forhold til, hvor langt den kører pr. kilometer (især på den første kilometer, hvor elmotoren bidrager op til 100 %)
 • Langsom opvarmning af kabine
  Da benzinmotoren ikke arbejder på fuld tryk ved acceleration og kørsel, tager det naturligvis længere tid før benzinmotoren bliver godt og grundig varm i vinterhalvåret. Dette kan dog afhjælpes med ekstraudstyr.
 • Begrænsede opladningsmulighder
  Opladningsmulighederne er pt. begrænsede. Dog har en virksomhed som Clever 700 ladestationer rundt omkring i landet, og deres antal af ladestationer er hurtigt voksende. Der bliver hele tiden lavet flere ladestationer i takt med flere hybrid/elbiler kommer på vejene. Derfor vil vi i fremtiden se bedre lademuligheder, end vi gør i dag.

Hybrid-typer

HEV – Hybrid electric vehicles

Udviklingen af eldrevne biler startede med den "almindelige" hybridbil. Denne har et batteri, hvortil der genereres strøm via forbrændingsmotoren. Udover energi fra forbrændingsmotoren, bruges energien, når der bremses, til at lave elektricitet, der oplader batteriet. Batteriet hjælper primært til under acceleration og mindsker dermed brændstofforbruget med ca. 20 %. Det er vigtigt at påpege, at denne form for hybridbil ikke kan køre på ren el, og den kan ikke lades op via stander eller lignende.

(HEV) hybridbil var grobund for hele udviklingen af hybridbiler, der har været på markedet i over 20 år. I takt med større fokus på miljøet er bilproducenterne begyndt at investere en masse penge i hybridbiler, med målet om at finde den bedst mulige teknologi. Dette er årsagen til den enorme udvikling, der pt. udspiller sig på hybrid- og elbilmarkedet.

Kia Niro

PHEV – Plug-in hybrid electric vehicles

Plug-in hybrid (PHEV) er videreudviklingen af HEV, og forskellen på de to typer er markante. På en plug-in hybrid oplades batteriet både ved kørsel eller via en dedikeret opladestander. Det er muligt at få en turbolader installeret på ens bopæl eller oplade via almindeligt 220v strømstik. Derudover er batteriet både større og kraftigere, hvilket gør det muligt at køre ture på ren el. 

Et eksempel på en PHEV er KIA's Optima plug-in hybrid, som kører op til 62 km på ren el, hvilket gør det muligt for mange at køre til og fra arbejde uden at forbrændingsmotoren bruges. Ladetiden på denne model, fra 0-100% via ladeboks og stander, er på kun 2,5 time. Ligesom på den almindelige/HEV hybrid oplades batteriet også under kørsel.

MHEV - Mild hybrid electric vehicles

En MHEV er en "mildere" udgave af en HEV, som ordet også antyder. Den væsentligste forskel på en HEV og en MHEV er, at den ikke kan køre på rent EL, men i stedet bliver assisteret af en elektrisk motor på særlige tidspunkter, hvor forbrændingsmotoren ofte bruger meget brændstof. Det kan f.eks. være ved acceleration eller ved start af motoren i Start/stop-funktioner. Derfor er en MHEV også særlig effektiv ved mange små ture i byen. En MHEV behøver ingen strømkilde og batteriet oplader sig selv ved udkobling og bremsning.

FAQ Hybridbiler

 • En hybridbil (HEV) er en bil med både en elmotor og en forbrændingsmotor (typisk benzin). Den benytter typisk elmotoren ved brændstofskrævende opgaver, som f.eks. ved acceleration. En hybridbil oplader automatisk batteriet, når man kører. En Plug-in hybrid har en lidt større elmotor, som man skal oplade med kabel, men til gengæld kan den køre udelukkende på el over en mindre afstand (typisk 10-40 km), således man helt kan undgå at tanke ved mindre ture. Hos Andersen & Martini har vi flere interessante hybridbiler i nybilssortimentet. Det gælder fx KIA Ceed SW Plug-in Hybrid, KIA Niro HEV og PHEV, Peugeot 3008 HYBRID4 og Peugeot 508 SW Hybrid.
 • En HEV genoplader batteriet sig selv under kørsel. Ved PHEV (plug-in) er situationen en anden. Denne har et større batteri, der udover at være genopladeligt under kørsel, også skal lades op via almindelig stikkontakt eller ladestander. Det anbefales altid at købe ladestander, ved køb af plug-in, da dette i længden er klart den bedste løsning. Nogle steder er det endda påkrævet at ladestander købes, ved køb af ny plug-in bil.
 • Det er forskelligt, hvad det koster at lade en hybridbil. Køber man en hybridbil fra Peugeot eller KIA, kan man tilkøbe en ladestander fra Clever. Den koster typisk omkring 10.000 kroner* for en startpakke, hvor man får en ladestander installeret på sin adresse, og så man lade frit for omkring små 400 kroner* om måneden. Man kan også vælge et abonnement, til omkring 250 kr.* om måneden, hvor man kan lade frit på farten. Læs mere om Clever HER 

  *Cirkapris pr. april 2020

 • Der er efterhånden en del hybridbiler på det danske marked, og der er flere, der har lang rækkevidde og gode køreegenskaber. Hvis du har mulighed for at lade din bil med kabel, så er Plug-in hybrid klart at anbefale pga. det større el-batteri, og muligheden for at køre udelukkende på el over en længere rækkevidde. Hos A&M anbefaler vi især KIA’s plug-in hybrider, da den sydkoreanske producent har lang tids erfaring med hybridteknikken og har lavet flere anmelderroste hybridbiler. Der er mange hybridbiler på KIA’s program som f.eks. KIA Niro (HEV), KIA Niro Plug-in Hybrid, KIA Ceed SW Plug-in Hybrid og KIA XCeed Plug-in Hybrid. Find dem HER. Vi har hos A&M også fået Peugeot 3008 Hybrid 4 og Peugeot 508 Hybrid ind i vores modelprogram.

 • Der er flere producenter af hybridbiler, der gør det rigtigt godt. Men især Toyota, Hyundai og KIA er kendt for at have stor erfaring med hybridbiler og laver nogle af de mest pålidelige og teknisk avancerede biler. KIA’s program af hybridbiler består bl.a. af KIA Niro (hybrid), KIA Niro Plug-in Hybrid, KIA Ceed SW Plug-in Hybrid og KIA XCeed Plug-in Hybrid. Find dem HER. 

 • Forskellen på de 2 typer hybrider er markante. Plug-in hybrid (PHEV) er videreudviklingen af HEV og oplades både når bilen kører og gennem et kabel i en opladestander eller stikkontakt. Batteriet er større på en PHEV, hvilke også gør, at den kan køre udelukkende på ren el i en rækkevidde på op til 50-60 km. på nogle modeller. Det betyder også, at du i mange tilfælde helt kan undgå at tanke bilen med benzin. Derfor er det helt klart anbefalelsesværdigt at købe en Plug-in Hybrid, hvis man har adgang til at kunne lade bilen op på arbejde, derhjemme eller via en fælles ladestander i de større byer.
 • Ja - med plug-in hybrid biler er det muligt at benytte, de ofte tomme parkeringspladser, hvor elbiler kan holde/oplade.
 • Der er mange gode grunde til at vælge en hybridbil – især en Plug-in hybrid (PHEV). De største fordele er: forbedret brændstoføkonomi og mere miljøvenlig kørsel, uden at gå på kompromis med en begrænset kørelængde, som stadig er elbilens akilleshæl (selvom teknologien går stærkt). Kører man meget bykørsel, kan en hybridbil også være en ren fornøjelse pga. den kraftige acceleration fra nul. Samtidig er bilen mere lydsvag end en 100 % forbrændingsmotor, hvilket er rart for både fører og passagerer.
 • Nej, nøjagtigt som en mobiltelefon, så stopper den selv med at lade, og går i dvale når batteriet er fuldt opladet. Så du slipper for at bekymre dig over, om den nu er fuldt opladet.
 • Generelt set ja. Hybridbiler performer ofte bedre i sikkerhedstests, end biler i samme vægtklasse. Dette skyldes bl.a., de mange penge der er blevet lagt i udviklingen af hybridbiler. Kombinationen med forbrændings- og elmotor har ingen negativ indflydelse på bilens sikkerhed.
 • En hybridbils batteri er lavet til, at kunne holde gennem hele bilens levetid. Bilens levetid er omkring 300.000 km, 8-10 år og ofte meget længere.
 • En hybridbils opgjorte km/l, kan virke misvisende. Årsagen til dette er at km/l er opgjort efter hvor langt bilen kører på 1 liter brændstof, med fuldt opladt batteri. Altså er det kun med fuldt opladt batteri, at bilen kan ramme sin maksimale ydeevne. Når batteriet ikke er fuldt opladt, vil brændstofforbruget stige, og man vil derfor opleve færre km/l.
 • Der er ikke noget rigtigt eller forkert svar. Du skal vurdere hvad dit behov er. Hele udviklingen bag hybridbiler, er lavet til at performe bedst i byer. Dog performer hybridbiler også fornuftigt på motorvej. For langt de fleste er en hybridbil en rigtig god løsening og de næsten ikke eksisterende afgifter gør det meget attraktivt at købe hybridbil lige nu - så det med at slå til inden regeringen ændrer holdning. Pendler du +100 km hver dag på motorvej, er den normale dieselbil, ofte et bedre alternativ.

Få en Clever-ladeboks eller oplad din bil på farten

Når du køber en el- eller hybrid fra KIA eller Peugeot hos Andersen & Martini, kan du vælge en Clever-ladeløsning. Det er en enkel og fleksibel løsning, hvor strømmen til din bil altid er lige ved hånden.

Opladning hjemme

Med Clever Unlimited får du ubegrænset opladning til din nye elbil eller plugin-hybridbil – både hjemme og ude.

Clever installerer en ladeboks hos dig, så du kan køre afsted hver morgen med et fuldt opladet batteri. Samtidig får du fri adgang til hele Clevers netværk af offentlige ladestandere. 

Du betaler en fast månedlig abonnementspris, så du altid kender din kørselsøkonomi.

Pris, elbil: 749 kr./md
Pris, plug-in-hybrid: 369 kr./md. 

Der vil være udgifter til installation af ladestander. Disse fremgår ofte af prislisterne. Køber du en brugt bil, så snak med din salgsrådgiver om de mulige løsninger for dig.

Opladning på Clevers netværk

Det skal altid være let at lade din el- eller hybridbil på farten. Clever Unlimited Network er til dig, der ønsker ubegrænset opladning i hele Clevers netværk, men som ikke har mulighed for at få en ladeboks installeret på din adresse - f.eks. hvis du bor i lejlighed i byen.

Med Clever Unlimited Network får du ubegrænset opladning på hele Clevers ladenetværk for en fast månedlig pris. Og med Clevers app (til iPhone og Android) kan du altid finde nærmeste ladestander. 

Pris, elbil: 625 kr./md
Pris, plug-in-hybrid: 245 kr./md. 

Udvalgte hybridbiler på lager

Få hjælp til at finde den rigtige bil og finansiering

Bilvælgerguiden

Lad os hjælpe dig med at vælge den bil, der passer til netop dine behov.

 Mere info

Køb eller privatleasing?

Find ud af om det bedst kan betale sig for dig at købe eller lease din næste bil.

Mere info

Finansiering af bil

Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at finde den mest fordelagtige finansiering.

 Mere info

Stil spørgsmål

Udfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.