5 gode råd om leasing

Her får du 5 ting, du skal være opmærksom på, før du leaser din næste bil.

5 ting du skal være opmærksom på, når du leaser en bil

Hvis du overvejer at privatlease din næste bil, i stedet for at købe gennem finansiering, er der en række ting, du skal være opmærksom på. 

Privatleasing lyder ofte godt, og det kan det også sagtens være. Men inden du beslutter dig for, om det er det rigtige for dig, så er der en række ting, du bør tage højde for. For måske kan det i virkeligheden bedre betale sig at købe sin nye bil gennem finansiering, eller det kan være at privatleasing ikke dækker dit behov tilstrækkeligt. 

Derfor giver vi dig her 5 ting, du skal være opmærksom på, inden du benytter privatleasing.

Kontakt os

1. Kender du dit kørselsbehov?

Når du leaser en bil, skal du være sikker på, at du kender dit kørselsbehov godt. Det kan nemlig give en betragtelig ekstraregning, hvis man kører flere kilometer, end hvad aftalen lyder på. I din leasingkontrakt vil der altid være angivet information om, hvor mange kilometer du må køre (ofte 15.000-25.000 km. årligt).

Hvis du har været bilejer før, kan det være nemmere at beregne, hvad du plejer at køre årligt. Man skal huske, at det kan være svært at spå om ens behov de tre år, som mange leasingkontrakter løber over. Venter der f.eks. en flytning eller et jobskifte? Har du en anden bil, du kan køre i for at fordele kilometerne?

Uanset hvad bør du tage fat i dit leasingselskab, hvis dit kørselsbehov skulle ændre sig midt i en leasingaftale og forhøre dig om mulighederne.

Kørselsbehov

2. Hvad er inkluderet i leasingaftalen?

Inkluderet i leasingaftalen

Når du skal vurdere, hvad leasingbilen reelt koster, skal du huske at få alle udgifter med. Det er derfor naturligvis vigtigt at vide, hvad der er inkluderet i din leasingaftale. Der er nemlig stor forskel på, hvad privatleasingkontrakter omfatter, så læs altid aftalen grundigt igennem.

Vær opmærksom på udgifter til førstegangsydelse eller depositum, månedlig ydelse og vedligeholdelse. Der er også udgifter, som ofte ikke er omfattet leasingkontrakten. Det gælder gebyrer, dæk, grøn ejerafgift, forsikring, tilbagelevering, vejhjælp og brændstof.  

I dag er der ofte mulighed for at få en leasingaftale, hvor det meste er inkluderet, men du betaler også ekstra for det.

3. Hvornår kan du komme ud af leasingaftalen?

Som udgangspunkt er man kun bundet af en privatleasingkontrakt i 11 måneder. Derefter kan man komme ud af kontrakten med blot en måneds varsel. Det betyder altså, at man kan komme ud af kontrakten efter 12 måneder.

Du skal dog huske, at har du en leasingaftale, hvor du har betalt et førstegangsbeløb, så er disse penge tabt. Det kan dermed ende med at blive en rigtig dyr affære at privatlease, hvis du afbryder din kontrakt før udløb. Overvej derfor at gå efter en leasingaftale med enten lav eller ingen førstegangsydelse, hvis man ikke er sikker på, at man vil beholde bilen i hele den aftalte leasingperiode.

Vi ser også i dag, at flere og flere bilmærker og leasingselskaber begynder at tilbyde korttidsleasing, hvor du kan lease en bil i helt ned til 6 eller 12 måneder - nogle gange endda også uden udbetaling.

Annullere leasingkontrakt?

4. Husk eventuel ekstraregning ved tilbagelevering

Undgå ekstraregning leasing

Der findes en del skrækhistorier om folk, der har fået store ekstraregninger, når de har returneret deres leasingbil.

Derfor er det vigtigt, at du læser betingelserne for tilbagelevering i leasingaftalen grundigt igennem. Det kan næsten aldrig undgås at lave nogle småskrammer over en periode på 36 måneder, og derfor bør du have disse ekstraomkostninger med i din kalkulation, hvis du vil privatlease.

Samtidig er der en del ting, man kan gøre for at undgå at få en ekstraregning:

  • Sørg for at overholde alle service. Det kan være dyrt, hvis man kommer for sent
  • Sørg for, at bilen er nyvasket og støvsuget ved aflevering
  • Husk, at aflevere alle nøgler + sommer-/vinterdæk, hvis du har fået dem udleveret med bilen.
  • Sørg for at anmelde eventuelle skader til forsikringsselskabet inden aflevering

Skrækhistorierne om de store ekstraregninger er heldigvis meget sjældne i dag. Det skyldes nok primært at tilbageleveringen nu ofte bliver varetaget af objektive parter såsom FDM, men selvfølgelig også at leasingtagere generelt er bedre forberedt ved aflevering pga. tidligere skrækhistorier.

5. Få valgmuligheder (model, motor, variant og ekstraudstyr)

Efter L4-lovreformen trådte i kraft, så er det blevet en lille smule dyrere at lease. Det betyder også, at udvalget af motortyper, modeller og udstyrvarianter er blevet mindre. Har man derfor en del præferencer, så kan det være svært at finde lige det, man leder efter. 

Har man præferencer i forhold til ekstraudstyr, der ikke findes i de ønskede leasingbiler, så kan man ofte godt bestille det med imod en (ret høj) ekstrabetaling. Det er nemlig således, at leasingselskaberne ikke ser det ekstraudstyr, du måtte have bestilt udover, som havende nogen værdi, når de tager bilen tilbage efter endt periode. Derfor skal udstyret afskrives over en 3-årig periode, og du kommer derfor til at betale en meget høj pris for det.

Privatleasing

Konklusion

Leasing kan virke fristende. Førstegangsbeløbene er efterhånden helt nede på omkring 5000 kr. og de månedlige ydelser er samtidig ofte lave. Men i mange tilfælde kan de bedre betale sig at købe sin bil ved at finansiere den med et billån. Man kan stille det op således:

Hvis du mulighed for og ønsker at binde større kapital i bilen fra start, er vild med ekstraudstyr, beholder din bil i længere tid (mere end 4 år) og kører rigtig mange kilometer i bilen (+35.000 km.), så er et bilkøb det rigtige for dig. Vil du derimod gerne have mindre risiko, stabile månedlige omkostninger, og/eller er en type, der ofte skifter bil, så er privatleasing at foretrække.

Efter de afgiftsnedsættelser, der har været de seneste år, kan det dog i langt de fleste tilfælde bedst betale sig at købe sin nye bil gennem finansiering.

Finansiering

Det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige begreber, når man skal vælge finansiering i forbindelse med køb af ny bil.

Læs vores guide til at vælge den bedste bilfinansiering

ÅOP, kreditomkostninger, fast eller variabel rente?… Man kan hurtig blive forvirret over begreberne, når man undersøger, hvilken bilfinansiering man skal vælge. Derfor har vi lavet en komplet finansieringsguide, så du kan få styr på alle detaljerne. Så er du godt rustet til at finde det bedste og billigste billån for dig.

Få hjælp til at finde den rigtige bil og finansiering

Bilvælgerguiden

Lad os hjælpe dig med at vælge den bil, der passer til netop dine behov.

 Mere info

Køb eller privatleasing?

Find ud af om det bedst kan betale sig for dig at købe eller lease din næste bil.

Mere info

Forsikring af bil

Bliv klogere på bilforsikring, og hvordan du kan spare mange penge.

 Mere info

Kontakt osUdfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Stil spørgsmålUdfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.