Firmabil eller privat bil?

Få klarhed omkring valget mellem at købe egen bil eller få firmabil. Hvornår kan det ene bedst betale sig frem for det andet.

Hvad er det rigtige for mig?

Overvejer du at få firmabil, er der nogle ting, du skal være særligt opmærksom på.

Afhængig af, hvordan du bruger din bil, kan det nemlig blive en dyr fornøjelse for dig at have en firmabil. Omvendt kan det også i nogle tilfælde være meget lukrativt at vælge firmabilen fremfor at købe den privat.

Derfor har vi lavet denne lille guide, der skal hjælpe dig med at tage beslutningen, om du skal vælge firma- eller privatbil. 

Vi har også lavet en firmabil vs. privatbil test, der hjælper med at afklare hvad du skal vælge.

Få hjælp her

Hvornår kan det betale sig med firmabil?

Firmabil

Valget af bilordning er for mange en kompliceret sag. Som udgangspunkt kan man sige, at hvis du kører mange kilometer privat, så kan det ofte svare sig at have en firmabil. Med en firmabil har du som medarbejder mulighed for køre privat i en bil, som arbejdsgiveren betaler og stiller rådighed.

Den frie rådighed over firmabiler beskattes dog, og skatten er den samme uanset hvor meget, du kører privat i bilen. Et lavt beskatningsgrundlag ift. bilens købspris gør det mere attraktivt at vælge en firmabil. Reglerne for beskatning er i 2020 blevet ændret, således du får hele 40.000 kr. i personligt fradrag, hvis du vælger en plug-in hybrid eller elbil. Læs mere om det HER.

Vægtskål
Vægtskål - begrænsning

Privat bil

Kører du derimod mange kilometer for firmaet og får skattefri kørselsgodtgørelse, kan det som tommelfingerregel bedst svare sig selv at lægge bil til. Firmabiler beskattes på den måde, at bilens såkaldte beskatningsgrundlag lægges oven i den almindelige bruttoløn. Den kunstige forhøjelse af din indtægt modsvarer det gode, som det er at have en bil til rådighed. Beskatningsgrundlaget er altså ikke det beløb, der skal betales, men derimod det beløb, der skal betales skat af.

For privatbil

  • Du kører mange kilometer for virksomheden og får skattefri kørselsgodtgørelse
  • Der er tale om en relativ billig bil
  • Der er tale om en bil med et mindre værditab

For firmabil

  • Du kører mange private kilometer
  • Der er tale om en relativ dyr bil
  • Der er tale om en bil med et stort værditab
  • Du skifter bil hyppigere end gennemsnittet

Konklusion

Summa summarum – hvis bilens samlede årlige driftsomkostninger er større end den værdi af fri bil, som du ellers skal beskattes af, så bør du med stor sandsynlighed vælge en firmabil. Dog er det svært at sige noget entydigt, da det vil være en individuel vurdering. Vi anbefaler derfor, at hvis du overvejer at købe firmabil eller egen bil, så kontakt Andersen & Martini - Vi har stor erfaring og ekspertise i vejledning inden for køb, leasing og finansiering af firmabiler.

Læs mere om reglerne vedrørende beskatning af firmabil
Du kan evt. bruge FDM's firmabilsindikator til at blive lidt klogere på, hvad der kan bedst betale sig for dig.

Få hjælp til at finde den rigtige bil

Beskatning af fri bil

Er du ikke 100 % inde i reglerne for beskatning af fri bil, så læs mere her.

 Mere info

Køb eller privatleasing?

Find ud af om det bedst kan betale sig for dig at købe eller lease din næste bil.

Mere info

Firmabiler

Vi har lavet en oversigt med alle vores firmabiler samlet et sted, så du kan sammenligne.

 Mere info

Stil spørgsmålUdfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Kontakt osUdfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.