Hvad koster det at have bil?

Få overblikket over ALLE de månedlige udgifter til bil her

Har du husket alle omkostninger?

Når man overvejer at købe en bil, er det vigtigt, at man husker at indregne alle omkostninger, der er ved at have bilen. 

Udover omkostninger til et billån er der naturligvis en række andre udgifter, som du skal være opmærksom på som f.eks. forsikring og ejerafgift. Værditabet er den største udgiftspost, som mange ikke medregner i deres kalkulation ved at have bil. Værdiforringelsen vil være størst de første år og langsomt aftage som årene går. Det afhænger meget af model, type og afgiftsregler, men det er ikke unormalt at sige, at bilens værdi forringes med ca. 40-45 % de 3 første år.

På denne side giver dig et overblik over, hvilke udgiftsposter du skal regne med i budgettet, når du køber en bil.

Læs denne side og undgå ubehagelige overraskelser i budgettet. 

Bestil tilbud på en bil

Eksempel: Hvad koster en mellemklassebil?

Vi har nedenfor forsøgt at opstille et eksempel på, hvad en familiebil vil koste dig. Under eksemplet er samtlige udgiftsposter uddybet.

Kia Ceed 1,0 T-GDI Vision

Udgiftspost Pris/år Pris/måned
Ejerafgift 1.160 kr. 96,7 kr.
Bilsyn 100 kr. 8,3 kr.
Bilforsikring 5.076 kr. 423 kr.
Service jf. fabrikken 2.936 kr. 244,7 kr.
Dækskifte 429 kr. 35,8 kr.
Brændstof 9.217 kr. 768,1 kr.
Bilvask 300 kr. 25 kr.
Værditab 20.892 kr. 1.741 kr.
TOTAL EKSKL. BILLÅN 40.110 kr./år 3.343 kr./md.
Omk. til Billån 3.873 kr.
TOTAL INKL. BILLÅN 43.983 kr./år 3.665 kr./md.
Kia Ceed

I udregningen er der taget udgangspunkt i en 35-årig billist, der bor i Gladsaxe og har haft en bilforsikring i 10 år. Vedkommende køber en ny Kia Ceed 1,0 T-GDI (benzin) Vision i 2020 til en pris på 194.995 kroner og regner med at have bilen i 7 år. 20 procent af prisen betales kontant (38.999 kr.) – til resten af beløbet tages der et lån med en pålydende rente og ÅOP på 5,9%. Variabel rente på 1,49%. Totale omk. til lån er beregnet ud fra enl periode på 84 mdr. Værditabet er anslået til at være 75 % af bilens totalværdi efter 7 år. Personen kører 15.000 km/år og køber brændstof til en gennemsnitlig literpris på 11 kroner. Bilen kører 17,9 km/l. Bilen bliver vasket én gang hver 2. måned til en pris på 50 kroner, og dækkene bliver skiftet én gang over den 7-årige periode til en pris på 3.000 kroner. Bilen er forsikret gennem Kia Bilforsikring, der er et samarbejde mellem Kia og Gjensidige Forsikring. Da bilen skal synes 4 år efter indregistrering (og herefter hvert 2. år) har vi talt 2 x syn med til 350 kr./stk.

Udgifterne ved at have bil

Der er mange udgifter ved at have bil, men hvordan fordeler udgifterne sig egentlig på de forskellige poster i budgettet? Vi giver dig svaret på, hvad det koster at have bil i Danmark - opdelt i faste og variable omkostninger samt omkostningerne ved værditabet og til et eventuelt lån.

Faste udgifter til bil

Når man har bil, er der en række faste udgifter, som ikke varierer specielt meget over tid. Læs mere om disse nedenfor:

Billån

Mange mennesker tager et billån, når de skal købe en ny bil, og det har naturligvis også indflydelse på, hvad det koster at have bil. 

Udgifterne til et billån vil indgå som en fast udgift i dit bilbudget, men der kan være store forskelle på, hvad du betaler for et billån hos forskellige låneudbydere. A&M har nogle fordelagtige samarbejdsaftaler med udvalgte finansieringsselskaber, der gør det muligt at få nogle gode renter og tilbud på et billån. Ofte er det faktisk bedre end at låne dem i banken. 

Læs mere om finansiering af din bil HER.

Billån illustration
Bilforsikring illustration

Bilforsikring

I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til sin bil. Samtidig kan du for eksempel tilvælge en kaskoforsikring, der beskytter din investering i bilen. Dette er ofte et krav, hvis man skal låne pengene. Bilforsikringen er ofte en af de tungere poster i bilbudgettet. Den månedlige eller årlige pris på bilforsikringen er derfor vigtig at medregne, når du sætter dig ned for at undersøge, hvad det vil koste dig at have bil.

Der er forkellige faktorer, der afgør prisen på din bilforsikring. Det drejer sig f.eks. om din alder, selvrisiko og anciennitet og selvfølgelig bilens størrelse/nypris, hvis du køber med kaskoforsikring. Læs mere HER.

Ejer- og vægtafgift

Grøn ejerafgift
Hvis din bil er registreret senere end den 1. juli 1997, skal du betale grøn ejerafgift. Dette gælder derfor for langt de fleste bilejere i dag. Den grønne ejerafgift udregnes efter, hvor langt din bil kører pr. liter benzin. Derfor kan der være store forskelle i denne afgift fra bil til bil. Bilens brændstoføkonomi er oplyst i bilens registreringsattest. Ejerafgiften betales halvårligt.

Ejer du en dieselbil, skal du også betale et mindre tillæg. Har din dieselbil tilmed ikke et godkendt partikelfilter, skal du betale yderligere 1.000 kroner årligt.

Vægtafgift
Du skal betale vægtafgift, hvis din bil er indregistreret før 1. juli. 1997. Prisen på afgiften afhænger, som navnet antyder, af din bils vægt. Vægtafgiften betales oftest halvårligt, men det kan variere, hvis du har en meget stor og tung bil.

Hvis du er i tvivl om, hvad vægt- eller den grønne ejerafgift er på de biler, du kigger på, kan du beregne det HER.

Træ
Bilsyn

Bilsyn

Din bil skal til syn fire år efter bilens første indregistrering, uanset hvornår du køber den. Herefter skal bilen til syn hvert andet år. Et bilsyn koster normalt mellem 400 og 500 kroner. Det er lovpligtigt at få godkendt sin bil ved et periodisk syn. 

Køber du en brugt bil over fire år, kan du med fordel bede om at få den leveret nysynet, så du ikke skal til syn med den, før der er gået 2 år. 

Skal bilen til syn, kan du med fordel få et gratis synstjek hos Andersen & Martini. Vi kører også gerne din bil til syn for dig. Læs mere HER

Vejhjælp

Du skal også huske at regne en udgiftspost med til vejhjælp. Det koster typisk omkring 50 kr. om måneden. Du skal dog være opmærksom på, at det kan være en del af din forsikring, så det er ikke nødvendigvis en selvstændig udgift, der skal regnes med i bilbudgettet.  

Er det ikke en del af din forsikring, tilbyder Andersen & Martini vejhjælp til attraktive priser. Se mere HER

Vedhjælp illustration

Variable udgifter til bil

Udover de faste udgifter til bilen, så har alle bilejere også en række variable udgifter. Det gælder vedligeholdelse og bilpleje, dæk og brændstof. Disse udgifter afhænger naturligvis af, hvor meget man kører i bilen, hvor godt man passer på den, og hvor gammel bilen er. Jo ældre bil man har, des mere vedligeholdelse vil der være på den. 

Værditab

En bil er sjældent en god investering rent økonomisk. Biler taber nemlig en stor del af sin værdi med tiden, og det kan derfor essentielt at medregne det i dine samlede månedlige eller årlige udgifter til bilen, for at finde ud af, hvad bilen egentlig koster dig at have.

Det er svært at sige, hvor meget en bil taber i værdi om året. Det kommer an på mærke og model - og hvor meget du kører i den. Nye biler taber, som en rettesnor typisk omkring 45 procent af nyværdien de første 3 år og derefter lidt mindre hvert år. 

Vælg en populær bilmodel
Hvis du vil mindske det årlige værditab, kan du for eksempel købe en af de populære bilmodeller, fordi disse biler typisk også er de mest eftertragtede biler på brugtbilsmarkedet, hvorfor gensalgsværdien højere. Faktisk er Kia blevet vurderet som det bilmærke, der holder sin værdi bedst - sandsynligvis pga. deres 7 års garanti, som de eneste i Danmark. Læs mere om det her.

Du kan også vælge at købe en brugt bil. Disse taber nemlig ikke lige så meget værdi om året som en helt ny bil, fordi den værste afskrivning allerede er sket. Ulempen ved brugte biler er, at du må ofre dele af eller hele nybilsgarantien. Det kan betyde, at du selv må betale, hvis bilen skal repareres.

Afgifter
billig olieskift og oliefilterskift

Vedligeholdelse

Den første variable udgift, du skal medregne i dit bilbudget, er vedligeholdelse af bilen. Det er meget individuelt, hvad det koster at holde bilen i god stand. Hvis du kører mange kilometer i bilen hvert år, skal du selvfølgelig bruge flere penge på vedligeholdelse, end hvis du kun kører 10.000 kilometer om året. Det gælder særligt, hvis du har en ældre bil.

Her skal du også tage højde for reparationer på bilen, da der naturligvis er flere ting, der bliver slidte og går i stykker, hvis du har en ældre bil. Du kan også forvente udgifter til for eksempel rustbeskyttelse, sprinklervæske, olie, AdBlue (på nogle dieselbiler) og vask. OBS disse poster er ikke medregnet i eksemplet ovenfor!

Service
Din bil har også godt af at komme til service og få skiftet olie. På nye biler er det en forudsætning for at bibeholde garantien. Uanset hvad, bør du som en tommelfingerregel sende din bil til service cirka en gang om året. Prisen på service varierer meget efter bilmærke og bilens alder - men regn med en udgift på mellem cirka 1000 og 4000 kr. om året. 

Hos Andersen & Martini tilbyder vi autoriseret service på Kia, Opel, Peugeot, Fiat og Saab. Du kan med fordel tegne en serviceaftale - det giver dig sikkerhed og forudsigelighed i budgettet, da du betaler månedligt. Læs mere HER

Brændstof

Det er meget banalt; kører du meget, er det en stor udgiftspost - kører du lidt, er det en lidt mindre post i budgettet. Benzin, diesel og el er som regel en af de store udgifter ved at have bil - og den er ikke altid til at forudsige 100 %. Samtidig varierer prisen på benzin og diesel meget. Det er derfor svært at sætte et præcist beløb af i budgettet - men sørg for ikke at sætte det for lavt, så du bliver overrasket udgiftens størrelse. 

Vælg en økonomisk bil
Du kan naturligvis vælge at købe en bil, der kører langt på literen, hvis du vil holde posten nede. Det er især de små mikrobiler eller minibiler, der har god brændstoføkonomi på traditionel fossilt brændstof. Derudover kan el ofte købes ind til en billigere pris pr. km end diesel og benzin, hvorfor PHEV- og elbiler naturligvis er et åbenlyst valg. Hos Andersen & Martini har vi altid et stort udvalg af brugte mikro- og minibiler. Søg efter biler HER

Brændstof illustration
Bildæk

Bildæk

Når du regner på, hvad det koster at have bil, skal du også afsætte penge til nye dæk. Dine bildæk bliver slidte og skal skiftes efter cirka 35.000 kilometer. Kører du mange kilometer om året, kan denne udgiftspost derfor godt udgøre en væsenlig del af dit bilbudget. 

Du skal kalkulere med omkring 1.000-1.500 kroner pr. dæk, når du skal have skiftet dæk. Husk også at tage højde for, at det anbefales, at man skifter mellem vinter- og sommerdæk hvert halve år (vinterdæk er ikke medregnet i eksemplet ovenfor)

Seneste biler til salg

Er du på jagt efter en ny eller brugt bil, så er det en god idé at kigge hos Andersen & Martini. Vi har altid et kæmpe udvalg af velholdte brugte biler -
og vi er autoriseret forhandler af Kia, Opel og Peugeot. 

Kontakt osUdfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Stil spørgsmålUdfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Book en prøvetur

Udfyld nedenstående informationer, og så vil vi vende tilbage til dig med en bekræftelse på din booking.

Dette er en forespørgsel og tidspunktet vil først gælde, når de er bekræftet af Andersen & Martini.

Bestil tilbudUdfyld nedenstående med den bil og udstyr, du ønsker tilbud på. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

(du ønsker tilbud på)

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 24 timer, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.