Diesel-, benzin eller hybridbil?

Find ud af hvilken motor, der er bedst til dine behov

Hvilken motorvariant er rigtig for dig?

Det store spørgsmål for førstegangskøbere såvel som erfarne bilister, hver gang man skal udskifte bilen:

”Skal jeg vælge en benzin, dieselbil eller hybrid?”

Svaret bliver ikke lettere med alle de grønne afgiftslempelser fra regeringen, samt teknologien som går rasende stærkt inden for el-drevne motorer.

De 2 grundsten for valg af benzin-, hybrid eller dieselmotor er:

  • Kørselsmønster – kører du mange små ture eller færre lange.
  • Hvor langt kører du årligt?

Kontakt os

Det er ikke altid et åbenlyst valg

De fleste bilkøbere tror, at det bedst kan betale sig at købe en dieselbil, hvis man kører mange kilometer årligt, en benzinbil hvis man kører færre, og hvis man er miljøentusiast, så kan man vælge det miljøskånsomme alternativ: hybrid- eller elbilen. Dog er konklusionen ofte mere nuanceret i takt med teknologiens hastige udvikling, og tommelfingerreglen bliver derfor nærmere roden til endnu flere spørgsmål, såsom:

Nedenfor følger en mere grundig forklaring på de 4 ovenstående spørgsmål, som forhåbentlig kan hjælpe dig til at træffe den rigtige beslutning i forhold til, om det skal være en diesel-, hybrid- eller benzinbil.

Er du klar til en elbil?

Overvejer du istedet, om en elbil kunne være mere passende til dine behov? Så er der en lang række andre ting, du bør tage højde for. Det kan du læse mere om ved at klikke på knappen nedenfor.

Hvornår kører man nok kilometer til at skifte til en dieselbil?

Spørgsmålet er, som du nok allerede er klar over, mere nuanceret end som så, og det er i høj grad individuelt, hvad der passer bedst i netop dit tilfælde. Den teknologiske udvikling af benzinmotorer de senere år, har dog gjort forskellen mellem benzin- og dieselmotorer mindre, hvilke betyder, at man skal op og køre endnu længere om året, før det kan betale sig at erhverve sig en dieselbil.

Bilens klasse og mærke har selvfølgelig også en stor betydning for, hvor langt man skal køre årligt, før det kan betale sig, da købsdifferencen mellem motorvarianterne ofte er større jo højere klasse og dyrere mærke, men som hovedregel skal man køre min. 20-25.000 km/årligt, før det bliver attraktivt at overveje.

Digital speedometer

Hvilke andre faktorer er gældende ved valg af motorvariant?

Kørselsmønsteret

...har også meget at sige, når du skal vælge motorvariant. Ofte vil den være mindst lige så vigtig som antallet af kørte kilometer. Benzin- og hybridbiler er nemlig langt bedre til at håndtere de mindre ture, da det tager længere tid for en dieselbil at blive varm og yde sit optimale i forhold til brændstofforbruget. Dertil skal man også notere sig, at hybridbilen bruger ren eldrift ved igangsætning og blid acceleration, altså noget der forekommer hyppigt ved bykørsel. Dermed er hybridbilen enorm omkostningseffektiv til bykørsel.

Købs- og salgsprisen 

...er også en væsentlig parameter. Sammenligner man f.eks. den populære Opel Astra, så koster benzinudgaven (Enjoy, 105 hk) i skrivende stund: 214.000 kr. og dieseludgaven (Enjoy, 95 hk): 239.000 kr. Altså en meromkostning på 25.000 kr., hvilket svarer til 11,6 % ekstra. Køber man en hybridbil, så koster den også generelt mere end både diesel og benzinbiler grundet den nyere teknologi. Derfor skal ekstraudgiften på dieselbiler og hybridbiler gerne tjene sig selv hjem igennem den lavere pris på brændstof og forventelige mindre værdiforringelse sammenlignet med en benzinbil.

Støj i kabinen 

...kan for nogle også være en afgørende faktor ved valg af bilmotor. En dieselbil larmer overordnet set mere end en benzinbil, dog er støjniveauet inde i kabinen forbedret så markant de sidste 15 år, at forskellen er tæt på ubetydelig. Derudover findes der også metoder til at reducere støjen yderligere i form af støjdæmpning. Betyder støjniveauet mest for dig, så er hybridbilen naturligvis det mest optimale valg, da den er bruger el-teknologien i mange sekvenser, der reducerer forureningen betydeligt.

Klima og Miljø 

...er en sidste ting, der bør nævnes, efter den omfattende britiske undersøgelse af dieselbiler, der fortæller, at 97 % af de 300 testede dieselbiler ikke overholdte grænseværdien for forurening. Tænker man på at skåne miljøet, så er hybridbilen det bedste alternativ, men benzinbilen er også at foretrække frem for en dieselbil.

Reparationsomkostningerne - højere på diesel?

Teknologien og måden motoren fungerer på er mere avanceret i en dieselbil sammenlignet med en benzin. Hybridbilen er endnu mere kompliceret og nyere teknologi, hvilke også afspejler sig i prisen på de forskellige komponenter i motoren. Derfor vil en benzinbil altid være billigere end en dieselbil, og en hybridbil vil være den dyreste i reparationsomkostninger, når vi kigger på en gennemsnitsbetragtning.

Sparegris

Hvad med afgifter og forrentning?

Afgifter

Du er nu opmærksom på at konklusionen baserer sig på meget mere end købsprisen, og hvor langt bilen kører på literen. For selvom dieselbiler kører længere på literen, så er ejerafgiften + udligningsafgiften pr. år ofte højere for dieselbiler. I eksemplet med Opel Astra, der koster benzinudgaven: 620 kr./år og dieseludgaven: 0 kr. (ejerafgift) + 2.120 kr./år (udligningsafgift). Derudover skal man tage forrentningen i betragtning, da en diesel- og hybridbil er dyrere end en benzinbil og beløbet, du betaler i rente ved en evt. finansiering, vil derfor også være højere.

Konklusion

Forhåbentlig er du nu blevet en smule klogere på, hvilke faktorer der har en indvirkning på totaløkonomien af en benzin-, diesel- og hybridbil. Det er nemlig ikke nok blot at tage udgangspunkt i antal årlige kørte kilometer og brændstofspriserne, når man skal vurdere hvilken motorvariant, der er det billigste og bedste. Rigtig mange faktorer påvirker totalprisen, og det er derfor en god idé at indregne, hvor lang tid man har planer om at beholde bilen, da totalpriskurven for benzin- diesel og hybridbiler rammes efter forskellige antal år og er afhængig af:

Bilmærke | Motorkapacitet | Kørte kilometer om året | Købs- og salgsprisen | Kørselsmønster | Afgifter og forrentning

Få hjælp til at finde den rigtige bil og finansiering

Bilvælgerguiden

Lad os hjælpe dig med at vælge den bil, der passer til netop dine behov.

 Mere info

Køb eller privatleasing?

Find ud af om det bedst kan betale sig for dig at købe eller lease din næste bil.

Mere info

Finansiering af bil

Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at finde den mest fordelagtige finansiering.

 Mere info

Stil spørgsmål

Udfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Kontakt os

Udfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.