Diesel-, benzin el- eller hybridbil?

Find ud af hvilken motor, der er bedst til dine behov.

Hvilken motor er rigtig for dig?

Det store spørgsmål for førstegangskøbere såvel som erfarne bilister, hver gang man skal udskifte bilen:

”Skal jeg vælge en benzin, diesel-, hybrid - eller måske en elbil?”

De 4 grundsten for valg af motortype i din fremtidige bil er:

  • Kørselsmønster – kører du mange små ture eller færre lange?
  • Købs- og salgsprisen - Villig til at betale mere for ny teknologi?
  • Klima og miljø - går du meget op i at reducere dit CO² aftryk?
  • Støj i kabinen - hvor lydsensitiv er du?

På denne side kan du blive klogere på, hvilken motortype, der passer bedst til dit behov. 

Kontakt os

Motorvalget er ikke altid åbenlyst

Mange bilkøbere tror, at det bedst kan betale sig at købe en dieselbil, hvis man kører mange kilometer årligt, en benzinbil hvis man kører færre, og hvis man er miljøentusiast, så kan man vælge det miljøskånsomme alternativ: hybrid- eller elbilen. Dog er konklusionen ofte mere nuanceret i takt med teknologiens hastige udvikling, og tommelfingerreglen bliver derfor nærmere roden til endnu flere spørgsmål, såsom:

Nedenfor følger en mere grundig forklaring på de 4 ovenstående spørgsmål, som forhåbentlig kan hjælpe dig til at træffe den rigtige beslutning i forhold til, om det skal være en diesel-, hybrid- el- eller benzinbil.

Hvornår kører man nok kilometer til at vælge en dieselbil?

Selvom el- og hybridbiler bliver mere og mere almindelige, står valget for mange stadig mellem benzin eller diesel. Men hvor mange kilometer om året skal man køre, før det kan betale sig at vælge en dieselbil fremfor en benzinbil? 

Spørgsmålet er mere nuanceret end som så, og det er i høj grad individuelt, hvad der passer bedst i netop dit tilfælde. Den teknologiske udvikling af benzinmotorer de senere år har dog gjort forskellen mellem benzin- og dieselmotorer mindre, hvilke betyder, at man skal op og køre endnu længere om året, før det kan betale sig at erhverve sig en dieselbil.

Bilens klasse og mærke har selvfølgelig også en stor betydning for, hvor langt man skal køre årligt, før det kan betale sig, da købsdifferencen mellem motorvarianterne ofte er større jo højere klasse og dyrere mærke, men som hovedregel skal man køre min. 20-25.000 km/årligt, før det bliver attraktivt at overveje.

Digital speedometer

Hvilke faktorer er gældende ved valg af motorvariant?

Der er flere forskellige ting, der spiller ind, når du skal vælge, hvilken motortype der skal være i din næste bil. Hvis an

Kørselsmønsteret

...har meget at sige, når du skal vælge motorvariant. Ofte vil den være mindst lige så vigtig som antallet af kørte kilometer. Benzin- el- og hybridbiler er nemlig langt bedre til at håndtere de mindre ture, da det tager længere tid for en dieselbil at blive varm og yde sit optimale i forhold til brændstofforbruget.

Dertil skal man også notere sig, at hybridbilen bruger ren eldrift ved igangsætning og blid acceleration, altså noget der forekommer hyppigt ved bykørsel. Dermed er hybridbilen enorm omkostningseffektiv til bykørsel.

Det samme gælder elbiler, men vælger man sådan en, så skal man være opmærksom på rækkevidden - specielt ved motorvejskørsel. Elbilers rækkevidde svinge en del i forhold til hastigheden, og det tager tid at lade dem op. 

Købs- og salgsprisen 

...er også et væsentligt parameter. Ofte er dieselbiler dyrere end benzinbiler. Køber man en el- eller hybridbil, så koster den også generelt mere end både diesel- og benzinbiler grundet den mere moderne teknologi.

Derfor skal ekstraudgiften på dieselbiler og hybridbiler gerne tjene sig selv hjem igennem den lavere pris på brændstof og et lavere brændstofforbrug og den forventelige mindre værdiforringelse sammenlignet med en benzinbil.

For elbiler gælder det, at de ofte er dyrere end konventionelle biler, og der er en vis usikkerhed i forhold til gensalgsværdien, fordi de er forholdsvis nye på brugtbilmarkedet, og der er en risikofaktor i forhold til batteriets kapacitet.

Støj i kabinen 

...kan for nogle også være en afgørende faktor ved valg af bilmotor. En dieselbil larmer overordnet set mere end en benzinbil, dog er støjniveauet inde i kabinen forbedret så markant de sidste 15 år, at forskellen er tæt på ubetydelig.

Derudover findes der også metoder til at reducere støjen yderligere i form af støjdæmpning. Betyder støjniveauet mere for dig, så er hybridbilen et bedre valg, da den er bruger el-teknologien i mange sekvenser, der reducerer støjen betydeligt. Det mest optimale er naturligvis at vælge en elbil, hvor disse ting er endnu mere udtalt.

Klima og miljø 

...er en sidste ting, der bør nævnes, efter den omfattende britiske undersøgelse af dieselbiler, der fortæller, at 97 % af de 300 testede dieselbiler ikke overholdte grænseværdien for forurening.

Tænker man på at skåne miljøet, så er elbilen det bedste alternativ, men har man ikke tilgængeligheden i forhold til ladestander, så kan en hybridbil også være et skridt på vejen. De nye dieselbiler er dog blevet så gode i dag, at de faktisk ofte udelukker mindre CO² end samme størrelse benzinbil.

Reparationsomkostningerne - hvor er de højst?

Teknologien og måden motoren fungerer på er mere avanceret i en dieselbil sammenlignet med en benzin. Hybridbilen er endnu mere kompliceret og nyere teknologi, hvilket også afspejler sig i prisen på de forskellige komponenter i motoren. Derfor vil en benzinbil altid være billigere end en dieselbil, og en hybridbil vil være tilsvarende dyrere i reparationsomkostninger, når vi kigger på en gennemsnitsbetragtning.

I forhold til elbiler mangler man erfaring, da de fleste biler endnu ikke har kørt langt nok, til at man kan lave en generel betragtning. Der er dog væsentligt færre komponenter at holde vedlige i en elmotor end i de tre andre motortyper, hvorfor man forventer generelt lavere omkostninger på en elmotor.

Sparegris

Hvad med afgifter og forrentning?

Afgifter

Du er nu opmærksom på at konklusionen baserer sig på meget mere end købsprisen, og hvor langt bilen kører på literen. For selvom dieselbiler kører længere på literen, så er ejerafgiften + udligningsafgiften pr. år ofte højere for dieselbiler.

I eksemplet med Opel Astra, der koster benzinudgaven: 620 kr./år og dieseludgaven:  2.120 kr./år (udligningsafgift). Derudover skal man tage forrentningen i betragtning, da en el-, diesel- og hybridbil er dyrere end en benzinbil og beløbet, du betaler i rente ved en evt. finansiering, vil derfor også være højere. 

Konklusion

Forhåbentlig er du nu blevet en smule klogere på, hvilke faktorer der har en indvirkning på totaløkonomien og valget af motortype for en benzin-, diesel-, el- og hybridbil. Det er nemlig ikke nok blot at tage udgangspunkt i antal årlige kørte kilometer og brændstofpriserne, når man skal vurdere hvilken motorvariant, der er det billigste og bedste. Behovet skal hænge sammen med motortypen i ligeså høj grad som prisen. Rigtig mange faktorer påvirker totalprisen, og det er derfor en god idé at indregne, hvor lang tid man har planer om at beholde bilen, da totalpriskurven for benzin-, diesel, el- og hybridbiler rammes efter forskellige antal år og er afhængig af:

Bilmærke | Motorkapacitet | Kørte kilometer om året | Købs- og salgsprisen | Kørselsmønster | Afgifter og forrentning

Få hjælp til at finde den rigtige bil og finansiering

Bilvælgerguiden

Lad os hjælpe dig med at vælge den bil, der passer til netop dine behov.

 Mere info

Køb eller privatleasing?

Find ud af om det bedst kan betale sig for dig at købe eller lease din næste bil.

Mere info

Finansiering af bil

Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at finde den mest fordelagtige finansiering.

 Mere info

Stil spørgsmålUdfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Kontakt osUdfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.