Få styr på batterigarantien på elbiler

De fleste mærker giver en længere batterigaranti, men hvad dækker den egentlig? Herunder gør vi dig klogere på, hvad du skal være opmærksom på.

Batterigaranti på elbiler

I takt med elbilernes udbredelse opstår der naturligvis flere spørgsmål omkring garantien på elbilernes batteri. Nu hvor elbilerne har været på markedet i flere år, ser vi samtidig, hvordan disse batterigarantier bliver håndteret blandt bilmærkerne (og der er stor forskel), og derved ved vi mere om, hvad du skal forvente som bilkøber.

Nedenfor klarlægger vi, hvordan batterigarantien på elbiler typisk ser ud, og de erfaringer man indtil videre har gjort sig omkring dækningen.

Bliv klar til en elbil
Deltag i vores webinar "Elbiler anno 2024" den 23. april kl. 20-21. Tilmeld dig HER.

Se elbiler til salg lige nu

Hvor lang er levetiden på et elbilbatteri?

Batterier består jo som bekendt af kemi, og når de bliver kemisk ældre, så vil maksimumkapaciteten også mindskes. Lige som du kender det fra din mobiltelefon, så holder den ikke lige så godt strøm efter flere års intens brug/opladning, som den dag du købte den. Der sker også en naturlig reduktion i et elbilbatteris maksimumkapacitet i takt med batteriets kemiske alder stiger.

De fleste bilmærker har typisk garantier på 7-8 år på deres elbil-batterier. Heldigvis viser de seneste test af ældre bilbatterier, at kapaciteten bevares langt bedre, end man havde turde håbe på. Elbilerne har ikke været længe nok på markedet til, at man kan give et entydigt svar på levetiden på batterierne, hvorfor vi indtil videre primært kan vurdere det ud fra ovenstående tests og bilproducenternes garantier.

Garantien på batteriet er selvfølgelig et konkurrenceparameter, men når fabrikanterne giver så lang en garanti, så er det også fordi, at de er ret sikre i deres sag ift. holdbarheden.

Som forbruger har du været vant til en normal garanti på 2-3 år på en konventionel bil (undtaget Kia og Hyundai), mens du får op imod 7-8 års garanti på den væsentligste og dyreste del på bilen.

Batterigaranti

Garanti på elbilbatteriet

Opladning elbil

Garantien på batteriet forudsætter en række forskellige ting afhængigt af bilmærke. De fleste bilmærker forudsætter jævnlig vedligeholdelse af bilen (undtaget Tesla). Nogle bilfabrikanter kræver, at man overholder best-practices i forhold til opladning; F.eks. har batteriet hverken godt af at løbe tør for strøm eller af at blive ladet fuldt op for ofte. Læs mere om korrekt opladning her. Og nogle få stiller også krav til temperaturen som batteriet/bilen har været i; f.eks. må ikke have været i et land med +50 graders varme i over 24 timer.

Men hvordan dækker bilmærkerne så? Lad os se på, hvilke erfaringer vi indtil videre har gjort os blandt de forskellige bilmærker.

Forskel på dækningen af garantien

De garantier og betingelser producenterne stiller for at få reparation inden for garantien, er, som tidligere nævnt, særdeles svingende fra mærke til mærke.

En elbil har to forskellige garantier på batteriet; en batterigaranti og en kapacitetsgaranti. Batterigarantien omhandler holdbarheden og fejl på selve batteriet, mens kapacitetsgarantien omhandler, hvor meget kapacitet der er på batteriet.

Ifølge en undersøgelse fra FDM, er der store forskelle på, hvordan man udregner kapaciteten, da der ikke er en fast standard for dette. Nogle mærker har slet ikke kapacitetsgaranti og andre mærker oplyser slet ikke, hvordan kapaciteten måles. Nogle mærker (f.eks. Kia) garanterer eksempelvis, at der er mindst 70% tilbage af den oprindelige kapacitet efter et vist antal år, men det er ikke altid opgivet om det er 70% af den del af batteriet, der er muligt at lade op (netto), eller af hele elbilens batteri (brutto), der kan have kapacitet reserveret, som du ikke har adgang til.

Undersøgelsen viser samtidig, at Tesla, Kia og Honda dækker både batteri og drivlinje i deres garanti, mens mærker som Mercedes og Citroën har garanti på batterikapaciteten, men ikke en decideret batterigaranti (kun den normale garanti på 2 år). Det vil sige, at du på 3. år teoretisk er dækket, hvis batterikapaciteten kommer ned under 70%, men ikke hvis batteriet går i stykker.

Usikkerhed omkring målemetoden

Selvom Teslas batterikapacitetsgaranti på papiret ser god ud, så fremgår det heller ikke, hvordan batterikapaciteten måles. De skriver: ”Følgende besluttes udelukkende efter Teslas eget skøn: Målemetoden, der anvendes til at vurdere batterikapaciteten, og beslutningen om at reparere, udskifte eller benytte istandsatte eller renoverede dele samt tilstanden af udskiftede, istandsatte eller renoverede dele”. De kan således selv bestemme metoden, uden du som køber, har en chance for selv at kontrollere det.

Et andet bilmærke, der har en anderledes garanti, er Nissan. Her bortfalder garantien nemlig, hvis du eksempelvis har efterladt bilen i over 14 dage, mens den er helt afladet eller tæt på. Garantien bortfalder også hvis du har ladet bilen helt op hver dag. Eksempler som dette gør, at der nu ikke bare er best-practices i forhold til opladning, men at det decideret er forskrifter fra fabrikanten for at bevare din bils garanti.

Udskiftning eller reparation?

Herudover er det også forskelligt fra bilmærke til bilmærke om et batteri, der er kommet under kapacitetsgrænsen inden for garantien, vil blive udskiftet helt eller kun dele af det, og om det vil blive udbedret til 100% eller kun lige op til kapacitetsgrænsen. Du forventer måske et helt nyt batteri til din elbil, hvis kapacitetsgrænsen er under grænsen i garantiperioden, men der er mange producenter, der kun skifter dele af det, så du lige netop kommer over kapacitetsgrænsen.

Konklusion

Summa summarum er, at det er særdeles svært for dig som elbil-ejer at navigere rundt i disse garantier, og endnu værre; at sammenligne dem. Derfor opfordrer vi dig til, at du sætter dig grundigt ind i, hvad det respektive bilmærkes garanti indeholder, så der ikke kommer nogle grimme overraskelser senere, da der som nævnt endnu ikke er nogen standard for dækningen på garantierne.

Tag elbiltesten

Vi har lavet en test, der kan gøre dig klogere på, om en elbil er det rigtige for dig lige nu. 10 spørgsmål der afklarer, om du er klar til en elbil. 

Seneste elbiler på lager

Få hjælp til at finde den rigtige bil og finansiering

Bilvælgerguiden

Lad os hjælpe dig med at vælge den bil, der passer til netop dine behov.

 Mere info

Køb eller privatleasing?

Find ud af om det bedst kan betale sig for dig at købe eller lease din næste bil.

Mere info

Finansiering af bil

Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at finde den mest fordelagtige finansiering.

 Mere info

Stil spørgsmålUdfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Kontakt osUdfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.