Kend alle bil-begreberne

Du kender det måske: Din mekaniker nævner en række ord, som du aldrig har hørt om før, men som du SKAL have fixet lige nu. Hvad i alverden betyder 4-hjulsudmåling eller lambdasonde? Bare rolig, du er langt fra den eneste som føler at toget er kørt fra perronen og du stadig står på stationen.

Herunder har vi lavet en ordbog i alfabetisk rækkefølge over alle de ord, som kan være relevant for dig at kende, så du fremover kan tage toget med videre. Når du er kommet igennem ordbogen, kan du tjekke om du har styr på alle begreberne i vores test lige her

4-hjulsudmåling
4-hjulsudmåling

En 4-hjulsudmåling er en måling af hjulenes position og vinkel på en bil. Formålet er at sikre, at alle hjulene er justeret korrekt, så bilen kører jævnt og sikkert på vejen. 

Læs mere

ABS
ABS

ABS står for "Anti-lock Braking System" - en sikkerhedsfunktion der forhindrer hjulene i at låse under hård opbremsning, så du ikke taber kontrollen over bilen.

Læs mere

Adaptiv fartpilot
Adaptiv fartpilot

Adaptiv fartpilot er en teknologi, der tilpasser bilens hastighed automatisk, for at opretholde en sikker afstand til forankørende biler.

Læs mere

AdBlue
AdBlue

AdBlue er en additiv væske, der bruges til at reducere udstødningsemissioner fra dieselbiler og og forbedre luftkvaliteten.

Læs mere

Afbalancering
Afbalancering

Afbalancering af hjul er en proces, hvor man sørger for, at vægten på et hjul er jævnt fordelt. Dette gøres for at undgå vibrationer og ubalance, når hjulet roterer.

Læs mere

AGR-sæder
AGR-sæder

AGR står for "Aktion Gesunder Rücken" og er sæder, der er designet til at reducere belastningen på ryggen og forbedre komforten under kørslen.

Læs mere

Ampere
Ampere

Ampere er en måleenhed for strøm, eksempelvis i kabler, batterier og andre elektriske komponenter. Ampere forkortes med bogstavet A.

Læs mere

Android Auto
Android Auto

Android Auto er en funktion, der gør det muligt at bruge en Android-telefon mens man kører til fx at afspille musik, besvare telefonopkald etc.

Læs mere

Apple CarPlay
Apple CarPlay

Apple CarPlay er en funktion i bilens infotainmentsystem, der gør det muligt at bruge en iPhone mens man kører til fx at afspille musik, besvare telefonopkald etc.

Læs mere

Automatisk nødbremsesystem
Aut. nødbremsesystem

Automatisk nødbremsesystem er en sikkerhedsfunktion, der registrerer potentielle kollisioner og aktivt kan bremse bilen for at undgå en ulykke.

Læs mere

AWD
AWD

AWD står for "All-Wheel Drive", som betyder "firehjulstræk" på dansk. Det er en drivlinjeteknologi, der giver kraftoverførsel til alle fire hjul på en bil.

Læs mere

Blindvinkelassistent
Blindvinkelassistent

Blindvinkelassistent er en funktion, der hjælper føreren med at opdage biler, der kører i den blinde vinkel på siden af bilen og advarer føreren.

Læs mere

Bundkar
Bundkar

Et bundkar er en del af en forbrændingsmotor, der fungerer som en beholder, der opsamler olie, som siver ned fra motorens bevægelige dele.

Læs mere

Bundprop
Bundprop

En bundprop er en prop, der bruges til at lukke en åbning i bundkarret eller nederst på gearkassen, hvor man tapper olien af.

Læs mere

Coating
Coating

Coating er en keramisk lakforsegling, hvor man påfører en flydende væske, der giver lakken en hårdere skal og går ind og danner et beskyttende lag.

Læs mere

Coupé
Coupé

En coupé er en type bil, der typisk har en sporty og aerodynamisk form. Coupéen er ofte designet til at have et aggressivt og muskuløst udseende.

Læs mere

CVT
CVT

CVT står for Continuously Variable Transmission, hvilket på dansk kan oversættes til kontinuerligt variabel transmission. En CVT-gearkasse er en trinløs gearkasse.

Læs mere

DCT
DCT

DCT-gear er en gearkasse, der bruges af bl.a. Kia til at skifte gear på en mere glat og hurtig måde end en traditionel manuel eller automatisk gearkasse.

Læs mere

DSG
DSG

DSG står for Direct Shift Gearbox, hvilket på dansk kan oversættes til direkte skift gearkasse. DSG-gearkasser bruges af blandt andet VW.

Læs mere

EAT8
EAT8

EAT8 er en type automatisk gearkasse, der bruges af blandt andet Peugeot. Forkortelsen står for "Efficient Automatic Transmission 8-speed".

Læs mere

EGR-ventil
EGR-ventil

En EGR-ventil (Exhaust Gas Recirculation) er en komponent i en bil, der hjælper med at reducere udstødningsgasemissioner.

Læs mere

ESP
ESP

ESP står for "Electronic Stability Program". Det er et system, der er designet til at forhindre tab af kontrol i skarpe sving eller på glat vej.

Læs mere

Fjernlysassistent
Fjernlysassistent

Fjernlysassistent, også kaldt Automatisk op-/nedblænding, er en funktion, der hjælper føreren med at kontrollere bilens fjernlys på en mere effektiv måde.

Læs mere

Flexleasing
Flexleasing

Flexleasing er en leasingform, hvor du ikke betaler den fulde danske registreringsafgift. I stedet deles afgiften procentuelt i månedlige rater.

Læs mere

Generator
Generator

En generator på en bil er en enhed, der producerer strøm og oplader bilens batteri, mens bilen kører, således at bilens elektriske komponenter fungerer korrekt.

Læs mere

Hatchback
Hatchback

En hatchback er en type bil, der typisk har en bagklap, der giver adgang til et rummeligt bagagerum, som er forbundet med kabinen.

Læs mere

Head-up Display
Head-up Display

Head-up Display er en teknologi, der projicerer vigtige oplysninger, såsom hastighed, direkte på fx forruden, så føreren kan se dem uden at flytte blikket fra vejen.

Læs mere

HEV
HEV

HEV står for "Hybrid Electric Vehicle", hvilket betyder en bil, der er drevet af både en lille elektrisk motor og en forbrændingsmotor. En HEV oplades via bremsning.

Læs mere

Hill Assistant
Hill Assistant

Hill Assistant er en funktion, der hjælper førere med at starte op ad en bakke, uden at bilen ruller baglæns eller forårsager stress og bekymring for føreren.

Læs mere

Hækspoiler
Hækspoiler

En hækspoiler er en aerodynamisk komponent på bagsiden af en bil, der hjælper med at øge og forbedre bilens stabilitet ved høje hastigheder.

Læs mere

IsoFix
IsoFix

IsoFix er en international standardiseret metode til at montere børnesæder i bilen, der gør det lettere og mere sikkert at installere dem korrekt.

Læs mere

Katalysator
Katalysator

En katalysator på en bil er en enhed, der bruges til at omdanne skadelige kemikalier i udstødningsgasserne til mindre skadelige eller uskadelige stoffer. 

Læs mere

kW
kW

kW er en forkortelse for kilowatt, der angiver, hvor meget energi der kan overføres pr. sekund. Det bruges til at måle kraften i en bil eller en elmotor.

Læs mere

kWh
kWh

kWh står for kilowatt-timer, og anvendes til at måle den mængde energi, der er produceret over tid. Det bruges til at måle kapaciteten af batterier i elbiler.

Læs mere

Lambdasonde
Lambdasonde

En lambdasonde er en sensor, der er monteret i udstødningssystemet på en bil, og som måler mængden af ilt i udstødningsgassen for at sikre den kører optimalt.

Læs mere

MHEV
MHEV

MHEV står for "Mild Hybrid Electric Vehicle", hvilket betyder en bil, der bruger en mindre elektrisk motor til at understøtte bilens forbrændingsmotor.

Læs mere

Mormorlader
Mormorlader

En mormorlader giver mulighed for at oplade din elbil via en almindelig stikkontakt. Af samme årsag kaldes mormorladeren også nødladeren.

Læs mere

Papegøjeplader
Papegøjeplader

Med papegøjeplader kan du både anvende bilen til privatkørsel og erhvervskørsel. Papegøjeplader er nemlig en mellemting mellem hvide plader og gule plader. 

Læs mere

Parkeringsassistent
Parkeringsassistent

En parkeringsassistent er et system i bilen, der hjælper føreren med at parkere bilen i trange rum eller på steder, hvor det kan være vanskeligt at manøvrere. 

Læs mere

Parkeringssensor
Parkeringssensor

En parkeringssensor bruges til at advare føreren, via lyd eller lys, om risiko for påkørsel, hvis bilen nærmer sig omkringliggende genstande. 

Læs mere

Partikelfilter
Partikelfilter

Et partikelfilter filtrerer partikler og forurenende stoffer fra udstødningsgassen, og hjælper med at reducere emissioner fra bilen og forbedre luftkvaliteten.

Læs mere

PHEV
PHEV

PHEV står for "Plug-in Hybrid Electric Vehicle", og det er en bil, der bruger både en elektrisk motor og en forbrændingsmotor til at køre.

Læs mere

Pollenfilter
Pollenfilter

Et pollenfilter bruges til at filtrere pollen, støv, snavs og andre partikler fra den luft, der kommer ind i kabinen via bilens ventilationssystem.

Læs mere

Refusion
Refusion

Når du oplader din PHEV/elbil kan du få refusion, hvilket er en tilbagebetaling af elafgiften fra SKAT, for at tilgodese brugen af miljøvenlige biler.

Læs mere

Regnsensor
Regnsensor

En regnsensor bruges til at registrere mængden af ​​regn på forruden og justere vinduesviskernes hastighed automatisk i overensstemmelse.

Læs mere

Releasing
Releasing

Releasing betyder, at du leaser en (typisk lettere) brugt bil, dvs. en bil, som allerede har kørt de første kilometer, typisk som demo- eller udlejningsbil. 

Læs mere

RWD
RWD

RWD står for ”Rear-Wheel Drive”, som betyder "baghjulstræk" på dansk. RWD betyder det, at kraften fra motoren sendes til de bagerste hjul, som trækker bilen fremad. 

Læs mere

Sedan
Sedan

En sedan er en type bil med et karrosseri opdelt i tre separate rum: førersæde, passagersæde og et separat bagagerum. Sedaner har typisk fire døre.

Læs mere

Skiltegenkendelse
Skiltegenkendelse

Skiltegenkendelse er en funktion til at registrere vejskilte og viser informationen på instrumentbrættet eller infotainment-skærmen.

Læs mere

Splitleasing
Splitleasing

Splitleasing er en leasingkontrakt, hvor udgifter deles op procentuelt imellem en privatperson og en virksomhed, baseret på den faktiske brug.

Læs mere

Sporing
Sporing

Sporing er en del af en styretøjsudmåling. Først foretages en 4-hjulsudmåling, og hvis der er behov, foretages en sporing, som er en justering af hjulene.

Læs mere

Tandrem
Tandrem

En tandrem overfører kraft fra motoren til andre dele, såsom krumtapakslen og knastakslen. Tandremmen sørger for, at forskellige dele arbejder sammen. 

Læs mere

Trækaksler
Trækaksler

Trækaksler (også kaldt drivaksler) er en del af et køretøjs drivlinje, der hjælper med at overføre kraft fra motoren til hjulene, der trækker bilen fremad.

Læs mere

Træthedsregistrering
Træthedsregistrering

Træthedsregistrering er en funktion designet til at advare føreren, enten visuelt eller via lyd, når han eller hun viser tegn på træthed under kørslen.

Læs mere

Tændrør
Tændrør

Et tændrør antænder brændstoffet i bilens forbrændingsmotor. Den udsender en elektrisk gnist, som tænder brændstof- og luftblandingen i cylinderen.

Læs mere

Varmepumpe
Varmepumpe

En varmepumpe i en bil fungerer på samme måde som i et hus, men i stedet for at regulere temperaturen i huset, hjælper den med at opvarme eller køle bilen.

Læs mere

Vognbaneassistent
Vognbaneassistent

Vognbaneassistent er en funktion der hjælper føreren med at holde køretøjet inden for vognbanen ved at overvåge bilens placering på vejen.

Læs mere

WLTP
WLTP

WLTP står for ”(W)orldwide harmonized (L)ight vehicle (T)est (P)rocedure” - en fælles testmetode for bl.a. bilers brændstofforbrug.

Læs mere

ÅOP
ÅOP

ÅOP står for ”Årlige Omkostninger i Procent” og er en måde at beregne de samlede omkostninger ved et lån på årsbasis, inklusive renter, gebyrer og andre omkostninger.

Læs mere

Kontakt osUdfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Stil spørgsmålUdfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.