Alt du skal vide om elbilers rækkevidde

Der melder sig flere og flere spørgsmål om rækkevidden på elbiler. Herunder har vi givet dig et overblik over alle de nødvendige ting, du skal vide, om elbilers rækkevidde.

Rækkevidde på elbiler

Flere og flere vælger at gå over til en elbil, når bilen skal skiftes ud, og rækkevidden er absolut et af de vigtigste parametre, når man skal vælge elbil.

Her i overgangsfasen til el er der nemlig mange ting at tage stilling til - eksempelvis hvad der påvirker rækkevidden, hvilke tiltag man kan gøre for at få elbilen til at køre længst muligt på en opladning, hvor lang rækkevidde de forskellige elbiler har, hvor meget rækkevidde man selv har brug for og meget mere.

Herunder har vi samlet alle de vigtigste spørgsmål og informationer i forbindelse med elbilers rækkevidde, så du kan få et overblik over alt det, du skal vide.

Se elbiler til salg lige nu

Bliv klogere på prisudviklingen på elbiler

Deltag i vores webinar "Prisen på elbiler 2024/25" den 25. september kl. 20-21. Tilmeld dig HER.

Hvad påvirker rækkevidden på en elbil?

Når bilproducenterne oplyser rækkevidde på deres elbiler, er det ikke altid, at det helt overens med de danske forhold eller dit køremønster. Målemetoden kaldes i forkortet tilstand WLTP, og er en standardiseret international metode for forbrugsmålinger.

Elbilens rækkevidde er påvirket af en række faktorer, og vi har listet de vigtigste herunder, samt hvad du kan gøre for at optimere rækkevidden mest muligt:

Bilmærke og model

Vi starter med den nemme. Der er naturligvis forskel på elbilers rækkevidde alt efter, hvilken bilproducent og model du vælger. Du kan se en liste over hvor lang rækkevidde de forskellige elbiler har her.

Der kan imidlertid også være forskel på rækkevidden inden for den samme model, afhængig af hvilket batteri, der er monteret i modellen (lidt ligesom forskellige motorstørrelser). Eksempelvis spænder rækkevidden på en Kia EV6 fra 394 km. for Standard Range-udgaven til 528 km. på Long Range-udgaven.

Elbilers rækkevidde

Batteriets alder

Elbilers rækkevidde

Batterier består jo som bekendt af kemi, og når de bliver kemisk ældre, så vil maksimumkapaciteten mindskes. Som du kender det fra din mobiltelefon, så holder den ikke lige så godt strøm efter flere års intens brug, som den dag du købte den. Der sker også en naturlig reduktion i et elbilbatteris maksimumkapacitet i takt med batteriets kemiske alder stiger.

Heldigvis viser de seneste test af ældre elbilbatterier, at kapaciteten bevares langt bedre, end man havde turde håbe på. De fleste bilmærker har også ganske fordelagtige garantiordninger på deres batteri, typisk 7-8 år. Kia garanterer f.eks., at batteriet fortsat har mindst 70% af den oprindelige kapacitet efter 7 år. Så garantien dækker altså udskiftning til et nyt batteri, hvis ikke det er tilfældet – hvis ellers bilen er serviceret efter bogen. Læs mere om batterigaranti.

Hastigheden

En af de vigtigste faktorer for rækkevidden er din hastighed. At køre 100 km/t på motorvejen er meget mindre ressourcekrævende end at køre 130 km/t.

Generelt er rækkevidden længere ved bykørsel end motorvejskørsel, og man kan derfor bruge denne formel som tommelfingerregel: Højere fart = højere luftmodstand + højere ressourceforbrug for batteriet = kortere rækkevidde.

Endvidere hjælper en stabil fart uden for mange hurtige accelerationer også med at holde rækkevidden oppe. Under de rigtige forhold kan det sågar være muligt at køre længere end, hvad der er opgivet af producenten, da rækkevidden er baseret på blandet kørsel i forhold til WLTP-målestandarden.

Elbilers rækkevidde

Temperaturen

Elbilers rækkevidde

De kolde vintermåneder påvirker rækkevidden meget på elbiler. Kort sagt øges den indre modstand i batteriet, når temperaturen falder, så mere energi går tabt som varme. Resultatet er, at rækkevidden ved blandet kørsel omkring frysepunktet bliver reduceret ca. 15-25%, sammenlignet med kørsel i varmere vejr (+20°).

Selvom du selvsagt ikke kan gøre meget ved vejret isoleret, så kan du gøre forudsætningerne for en negativ indvirkning mindre. De lavere temperaturer medvirker nemlig også til et øget forbrug af sædevarme, ratvarme, rudevarme og klimanlægget, hvilket også er ressourcekrævende og derved også har en negativ indvirkning på rækkevidden. Særligt klimaanlægget trækker meget energi, så hvis du vil spare energi, er det bedre at tænde for rat- og sædevarmen.

Den bedste måde at begrænse den negative påvirkning på, er ved at opvarme kabinen samtidig med, at du oplader. Flere elbiler har mulighed for at indstille temperaturen på forhånd, da de har adgang til enorme mængder energi direkte i ladestikket. Hvis du bruger det taktisk, vil du opnå en længere rækkevidde, da bilen så ikke skal bruge strøm fra batteriet til opvarmning. Det samme gør sig gældende om sommeren, hvor du med fordel kan nedkøle kabinen, inden du skal ud at køre.

Vægt

Ligesom at højere vægt tærer på brændstofforbruget i en konventionel bil, så bruger batteriet også mere energi på at fragte mere vægt, hvilket medfører en reduceret rækkevidde. Rækkevidden reduceres betydeligt med læs på bilen, såsom trailer og campingvogn.

I det daglige er det derfor en god idé at rydde bagagerummet for unødvendige ting.

Elbilers rækkevidde

Opladningsmønster

Elbilers rækkevidde

Generelt kan man sige, at batteriet hverken har godt af at løbe helt tør for strøm, og heller ikke har godt af at blive ladet fuldt op. Du kan sagtens gøre begge dele, uden at det har en katastrofal indvirkning, men det er med til at fremskynde batteriet kemiske aldring, hvor gang det bliver gjort.

Det er derfor en god idé ikke at lade elbilen fuldt op hver gang, men stoppe opladningen på 90%. Det er muligt at indstille automatisk på forhånd via din opladningsapp. Herudover benyttes der også væsentligt flere ressourcer på at oplade de sidste 10 % af elbilens batteri, hvilket betyder større omkostninger på elregningen.

Et korrekt opladningsmønster bevarer kapaciteten i batteriet bedst muligt, og definerer dermed hvor meget rækkevidde, du taber på sigt.

Kort opsummeret

I videoen herunder kan du høre en opsummering fra vores elbil-webinar omkring, hvad der påvirker rækkevidden.

Du kan også få en fornemmelse af, hvor lang rækkevidde du kan opnå ved en given kørestil og temperatur, ved at benytte Peugeots smarte beregner her.

Hvor lang rækkevidde har elbiler?

Det varierer meget, hvor langt en elbil kører på en opladning alt efter model. Vi har udvalgt en række eksempler til dig blandt nogle af de mest populære elbiler i Danmark (WLTP-data fra importørens website - november 2024):

Model Rækkevidde (op til)
Fiat 500e 331 km.
Jeep Avenger 400 km.
Opel Astra Electric 412 km.
Volvo EX30 476 km.
Peugeot E-5008 500 km.
Toyota bZ4x 513 km.
Nissan Ariya 536 km.
Cupra Born 551 km.
VW ID.5 556 km.
Xpeng G9 570 km.
BYD Seal 570 km.
Hyundai IONIQ 5 570 km.
Audi Q8 e-tron 574 km.
BMW i4 600 km.
Ford Explorer 602 km.
Kia EV3 605 km.
Renault Scenic 625 km.
Polestar 2 659 km.
Tesla Model 3 702 km.
Mercedes EQS 815 km.

Selvom rækkevidden er meget forskellig fra model til model, så er rækkevidden på de nye elbiler mere end rigeligt til de fleste menneskers kørselsbehov. I teorien vil minimum 80-90% af danskerne kunne nøjes med at oplade en enkelt gang om ugen. Og udviklingen på rækkevidde, ladeløsninger og hastighed for ladning bliver kun bedre og bedre, som tiden går.

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil til fuld rækkevidde?

Elbilers rækkevidde

Det varierer meget, hvor lang tid det tager for en elbil at opnå fuld rækkevidde. Det kommer både an på model, opladningssystem og eksterne faktorer såsom temperaturen.

Ved en almindelig lader skal du regne med at opladning tager 5-10 timer. Vi har lavet en oversigt med nogle forskellige bilmodeller lige her. Ved lynopladning kan du typisk lade fra 10-80% på blot 15-30 minutter. Læs mere om lynopladning.

Tag elbiltesten

Vi har lavet en test, der kan gøre dig klogere på, om en elbil er det rigtige for dig lige nu. 10 spørgsmål der afklarer, om du er klar til en elbil. 

Seneste elbiler på lager

Få hjælp til at finde den rigtige bil og finansiering

Bilvælgerguiden

Lad os hjælpe dig med at vælge den bil, der passer til netop dine behov.

 Mere info

Køb eller privatleasing?

Find ud af om det bedst kan betale sig for dig at købe eller lease din næste bil.

Mere info

Finansiering af bil

Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at finde den mest fordelagtige finansiering.

 Mere info

Stil spørgsmålUdfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Kontakt osUdfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.