Totalskadet bil

Hvornår er bilen totalskadet? Få svaret her på siden.

Er bilen totalskadet?

Om bilen er totalskadet eller ej afhænger af, hvor meget skaden koster at reparere i forhold til bilens værdi. 

Her på siden kan du læse om reglerne for, hvornår en bil er totalskadet - og om, hvordan du skal forholde dig i forhold til erstatning fra din forsikring, hvis din bil bliver erklæret totalskadet. 

Er uheldet ude, men bilen kan repareres, har vi et stort skadecenter i Greve, hvor vi udfører alle former for skades- og lakarbejde. I mellemtiden får du en lånebil at køre i.

Vi samarbejder med alle større forsikringsselskaber, og vil derfor hurtigt hurtigt kunne hjælpe dig med dokumentation og taksering.

Kontakt os

Hvornår er en bil totalskadet?

En bil er totalskadet, når det vurderes, at det vil være for dyrt at reparere den i forhold til, hvor meget bilen vurderes til at være værd. 

  • Personbiler, hvor skaden er opgjort til mere end 75 procent af nuværende handelsværdi, betegnes som totalskadede
  • Forsikringsselskaberne skal give ejeren et tilbud om kontanterstatning, hvis skaden opgøres til mellem 65 % og 75 %
  • Personbiler skal repareres, hvis skaden gøres op til under 65 % af handelsværdien

For biler med en værdi på under 25.000 kroner gælder reparationsgrænsen ikke. Dog må reparationen ikke overstige værdien af bilen. Det vil f.eks. sige, at en bil, der er 19.000 kroner værd, højest må repareres for 19.000 kroner.

Der er naturligvis også tilfælde, hvor skaderne på bilen er så store, at den slet ikke vil kunne repareres. 

Erstatning for totalskadet bil

I tilfælde af totalskade (eller tyveri/brand) på bilen, skal forsikringen erstatte med en kontanterstatning, som svarer til værdien af et tilsvarende køretøj fra samme årgang, med samme udstyrsniveau, stand og kilometerstand.

Reglerne siger også, at der fradrages i kontanterstatningen for stand samt eventuelt tid til syn og lignende.

Du kan ikke forvente at få en erstatning, som en tilsvarende bil, der står salgsklar hos en forhandler, vil koste. Biler, der står hos en forhandler er blevet klargjort og evt. synet - og disse omkostninger trækkes fra i en kontanterstatning.

Er din bil under et år gammel, når skaden sker, kan du dog være berettiget til nyværdierstatning.

Reglerne for nyværdierstatning fremgår af betingelserne hos dit forsikringsselskab, men skaden på bilen skal minimum være på 50 % af bilens nyværdi.

Forhandling med taksator

Husk, at det er en forhandling, når taksator kontakter dig. Vedkommende vil oftest foreslår en pris, og mange er tilbøjelige til at acceptere denne over telefonen. Det bør du ikke ikke gøre. Hvis du ikke har travlt med at få pengene udbetalt, så lad være med at forhaste dig, hvis du ikke er enig. Taksator kan ikke lukke sagen, før du accepterer erstatningen og indsender registreringsattesten.

Ofte trækker taksator et beløb fra for standen af bilen og tid til syn i forhold til bilforhandlernes salgsklargjorte biler. Det er dog vigtigt at huske, at du principielt skal have tillagt leveringsomkostninger til erstatningen, da du jo vil have denne udgift ved køb af en ny bil hos en forhandler. Hvis taksator vil bruge annoncer fra private sælgere, skal du afvise dette. Det er ikke et relevant sammenligningsgrundlag. 

Sæt dig godt ind i sagerne - eller få andre til det
Det kan være en stor fordel at præsentere taksator for en beregning med dokumentation udarbejdet af en uvildig tredjepart. I stedet for blot at fremføre dine egne holdninger, kan du på denne måde påvise den korrekte erstatning ud fra dokumentation. Bruger du ikke en uvildig person, er det en rigtig god idé at sætte dig grundigt ind i sagerne. Find lignende biler på nettet, og få på denne måde et god idé om, hvad du har ret til i erstatning.

Skal jeg vælge erstatning eller reparation?

Er bilen skadet for mellem 65-75 % af dens handelsværdi, skal forsikringsselskabet som nævnt tilbyde en kontanterstatning. Det kan dog både være en fordel og en ulempe at få bilen erklæret totalskadet.

I mange tilfælde vil den erstatning, du får for bilens handelsværdi, være mindre, end hvad bilen reelt er værd for dig. Det skyldes, at det kan være svært at finde den samme bil i samme stand for de penge, du får udbetalt. Samtidig vil de udgifter, du har haft til service og f.eks. rustbeskyttelse eller finansiering, ikke indgå i erstatningen. I sådanne tilfælde tilfælde kan det bedst betale sig at få bilen repareret.

I nogle tilfælde vil det dog godt kunne betale sig at lade bilen blive erklæret totalskadet. Du ville måske kunne have fået lidt mere for bilen ved at sælge den privat inden skaden, end hvis du accepterer erstatningen. Men erstatningen vil formentlig være højere, end det beløb du vil kunne få ved at lade bilen indgå i en byttehandel med en forhandler. 

Skal vi tage os af skaden på din bil?

I vores store skadecenter i Greve udfører vi alle former for skadesreparationer og lakarbejde. Som et af de få skadescentre i landet har vi både pladesmed og autolakerer i ét og samme hus, hvilket gør processen med at få repareret din bil hurtigere og nemmere.

Du kan indlevere bilen i alle vores A&M-afdelinger, men du kan få en lejebil til 0,- i leje* i reparationsperioden, hvis du indleverer din bil direkte i skadecenteret i Greve.

Hvis du har en skade på din bil, så skal du bestille tid på tlf. 36 93 14 60 eller lade os ringe dig op, når det passer dig, for at arrangere nærmere. Læs mere om skadescentret her.

*Overkørte km, brændstof og eventuel selvrisikodækning er ikke inkl. i fri lejebil

Kontakt osUdfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

(hvis den er kendt)

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Bliv ringet opIndtast dine oplysninger og lad os ringe dig op med henblik på bestilling af tid på skadecenter.

Skriv reg. nr. det drejer sig om, hvis den kendes