Bliv klar til en elbil

Før du er klar til at købe en elbil, er der en række ting du SKAL vide. Læs vores guide, hvor vi klarlægger de allervigtigste ting.

Er du klar til en elbil?

I denne guide får du viden om de elementer, du bør vide, før du er klar til at købe den rigtige elbil.

Nogle af de spørgsmål vi vil besvare i guiden, er blandt andet:

 Hvad koster opladning ift. traditionelt brændstof?

→ Hvilke abonnementsmuligheder er der?

→ Hvad koster vedligeholdelse af en elbil?

Guiden er både for dig der overvejer en elbil, og godt kan tænke dig at vide mere om de faktorer, der er forbundet med elbiler. Det kan også være du allerede har en elbil, men blot ønsker at vide endnu mere.

Se elbiler til salg lige nu

Bliv klogere på prisudviklingen på elbiler

Deltag i vores webinar "Prisen på elbiler 2024/25" den 25. september kl. 20-21. Tilmeld dig HER.

Hvad koster opladning ift. traditionelt brændstof?

Dette spørgsmål er helt essentielt når vi snakker elbiler. Derfor har vi lavet nedenstående beregning på at fylde en "tank", så du kan se forskellen i praksis.

Eksempel på en Tesla Model 3 Long Range med et batteri på 75 kWh og en elpris på 2 kr.:
2 kr.*75 = 150 kr. for fuldt batteri med en estimeret rækkevidde på 602 km. Svarer til ca. 25 kr pr. 100 km.

Eksempel på en fossilbil med en tank svarende til rækkevidden på Tesla Model 3 LR (602 km) med et opgivet forbrug på 18 km/l. og en benzinpris på 15 kr.:
(602/18 = 33,4 l.)
33,4 l.*15 kr. = 501 kr. for samme rækkevidde. Svarer til ca. 83 kr. pr. 100 km. 

Som du kan se, er det markant billigere at oplade en elbil end at fylde brændstof på en fossilbil. I det her tilfælde er det over 3 gange så billigt, så jo mere du kører, jo mere er der også at spare på et skifte til elbil.

Batteri

Hvilke abonnementsmuligheder er der?

Når du skal vælge opladningsabonnement, er der disse 4 typer:

 Opladning hjemme

Refusionsabonnement (fx Clever):

- Abonnementspris på 99 kr. månedligt
- Elpris på x kr. pr. kWh
- Du får refusion på elafgiften på 0,95 kr. pr. kWh
- Ladestander-installation til 8.999 kr. (standardinstallation)

Fast-pris abonnement (fx Clever):

- Abonnementspris på 799 kr. månedligt (+ evt. energitillæg)
- Lad så meget du har lyst med refusion af anvendt strøm (refusionssats bestemt af Clever)
- Ladestander-installation til 2.499 kr. (standardinstallation

 Opladning ude (offentligt)

Fast-pris abonnement (fx Clever):

- Abonnementspris på 799 kr. månedligt (+ evt. energitillæg)
- Ingen omkostninger til ladestanderinstallation
- Ingen bekvemmelighed ift. at sikre sig en P-plads til opladning

Pay as you go-løsning (offentlig ladestander):

- Priser svinger ca. mellem 2-6 kr. pr. kWh
- Ingen omkostninger til ladestander eller abonnement. Du betaler kun for det, du bruger.
- Begrænsede ladestandere til hurtigladning, kræver større planlægning.

Lever din husstand op til en standardinstallation?

Når du skal vælge opladningsabonnement, er det vigtigt for prisen at finde ud af, hvorvidt du kan få en standardinstallation. Installationsprisen kommer nemlig an på de lokale forhold, heriblandt hvor langt der er fra eltavlen til standeren, og om det kræver ekstraarbejde at opsætte en dedikeret elinstallation til elbilen (med egen sikringsgruppe). Ekstraomkostninger kan forekomme ved længere kabelføring, gravearbejde mm. 9 ud af 10 kunder kan imidlertid klare sig med en standardinstallation.

Typisk kan ladeleverandøren relativt hurtigt gennemskue, om du kan nøjes med en standardinstallation. Du indsender noget dokumentation i form af nogle billeder af din eltavle samt den ønskede placering af ladeboksen, og så kan de ofte fortælle dig, om der er nogle udfordringer. Alternativt kan du selv kontakte en elektriker inden for vurdering.

Clever ladestander

Hvor meget rækkevidde har du reelt brug for?

Først og fremmest: Nej, du skal ikke vente til at rækkevidden rammer 1.000 km!

Vi kan lige så godt sige det, som det er. Hvis du vil vente på, at elbiler kan køre op til 800-1000 km på en opladning, så kommer du til at vente længe. Udviklingen går stærkt, men ikke så stærkt som mange forventer. Rækkevidder på 800-1.000 km er pt kun forbeholdt konceptbiler der aldrig bliver produceret eller elbiler til +1 mio. kr.

Den gode nyhed er, at du altså slet ikke har brug for så meget rækkevidde for at kunne få gavn af en elbil. Langt de fleste danskere kan klare sig med de nuværende rækkevidder på 400-600 km. Den gennemsnitlige dansker kører nemlig kun 40-50 kilometer om dagen. For at vise dig hvor meget du skal lade i praksis, har vi lavet nedenstående beregning.

Eksempel: Tesla Model 3 med rækkevidde på 491 km.

Udgangspunkt i opladning fra 10-80% = 344 km. i alt

Årligt kørselsbehov på 15.000 km:
15.000 km./344 km. = 44 fulde opladninger om året, svarende ca. til hver 8. dag

Årligt kørselsbehov på 50.000 km:
50.000 km./344 km. = 145 fulde opladninger om året, svarende ca. til hver 3. dag

Hvad påvirker rækkevidden?

Der er flere faktorer der påvirker rækkevidden. De vigtigste er:

Kørselmønster og hastighed
Højere hastighed er ensbetydende med mere strømforbrug. Rækkevidden vil være markant mindre ved motorvejskørsel end ved by- og landevejskørsel. Ved at undgå aggressive accelerationer, bruge regenerativ bremsning og køre med jævn hastighed kan du optimere elbilens rækkevidde.

Vejrforhold og temperatur
Vind og vejrforhold har stor indflydelse på din elbils rækkevidde. Når temperaturen udenfor falder, så går mere energi tabt som varme. Selvom man ikke har kontrol over vejrforholdene, så kan man tilpasse sin kørsel (og hastighed) til de aktuelle forhold. Det kan hjælpe med at minimere energitab pga. dårligt vejr og ujævne veje.

Vægt og lastning
Tung last såsom trailer/campingvogn øger energiforbruget, hvilket forkorter rækkevidden betydeligt. Man kan sørge for, at dæktrykket er optimalt ift. bilens lastning, så man har optimal rullemodstand. Det kan være mere til at reducere den negative påvirkning på bilen en lille smule.

Klimaanlæg og opvarming
Brugen af klimaanlæg og opvarmning er en betydelig faktor på energiforbruget. Ved at spare på disse funktioner eller benytte sig af energieffektive indstillinger kan man hjælpe med at bevare rækkevidden.

På vores hjemmeside kan du se din forventede rækkevidde på konkrete biler, hvor vi har opgjort rækkevidden efter både årstid og kørselsmønster. Søg elbiler her.

Elbil rækkevidde

Hvad koster vedligeholdelse af en elbil?

Elbiler er bygget mere simpelt op end fossilbiler og består af langt færre mekaniske sliddele. Du kan glemme alt om olieskift, skift af tændrør og lign. Du kan derfor forvente at spare 30-50% på værkstedsregningerne.

Serviceintervallerne er typisk også længere på elbiler. Eksempelvis hedder det hvert 2. år både på en Kia EV6, Kia Niro EV, Skoda Enyaq iV og VW ID-modellerne. På nogle mærker og modeller får man endda også gratis service de første år, fx de første 3 år ved køb af en Volvo eller Polestar 2 og de første 2 år på en Porsche Taycan. Hos Tesla er der ikke engang noget krav om service (kun anbefalet), da alt foregår via online software-opdateringer.

Vedligeholdelse af en elbil

Generelle elbil-bekymringer

Anhængertræk

Da udbredelsen af elbiler begyndte, var manglen på anhængertræk et udbredt problem og hvis der var mulighed for træk, kunne dette som regel ikke trække tung last. Der er heldigvis kommet meget bedre muligheder i dag, og klart de fleste elbiler kan trække en trailer, mens der stadig er lidt begrænsede muligheder for tung anhængervægt såsom campingvogn og hestetrailer.

Batteri

Der er generelt en del bekymring blandt fossilbil-ejere om, hvorvidt de kommer til at bruge mange penge på at udskifte et elbil-batteri. Hertil er det vigtigt at sige, at selvom batteriet til en elbil ER dyrt at udskifte, så holder kapaciteten langt bedre end man havde turde håbe på og garantien er lang.

De fleste bilmærker har typisk garantier på 7-8 år på deres elbil-batterier. Når fabrikanterne giver så lang en garanti, så er det også fordi, at de er ret sikre i deres sag ift. holdbarheden. Som forbruger har du været vant til en normal garanti på 2-3 år på en konventionel bil, mens du nu får op imod 7-8 års garanti på den væsentligste og dyreste del på bilen. Læs mere om batterigaranti.

Seneste elbiler på lager

Test dig selv

Vi har lavet en elbiltest, der kan gøre dig klogere på, om en elbil er det rigtige for dig lige nu. 10 spørgsmål der afklarer, om du er klar til en elbil. 

Læs nogle af vores mest populære elbil-guides

Opladning af elbil

Få et overblik over alle de ting, du skal vide, i forbindelse med opladning af elbiler.

 Mere info

Rækkevidde på elbiler

Vi har samlet alle de vigtigste spørgsmål og informationer om elbilers rækkevidde.

Mere info

Vælg ladeløsning

Hos A&M anbefaler vi Clever, hvor du får markedets bedste priser. Se hvad det koster for dig.

 Mere info

Alt om refusion

Når du oplader din elbil kan du få tilbagebetalt elafgiften. Læs hvordan det fungerer i praksis.

Mere info

Stil spørgsmålUdfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Kontakt osUdfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.