Erhvervsleasing

Erhvervsleasing styrker likviditeten og leasingydelsen er fuldt fradragsberettiget

Erhvervsleasing af firmabil og varevogne

For firmaer har det længe været naturligt at lease deres biler – ikke mindst fordi momsen kan løftes som erhvervsdrivende. Ved erhvervsleasing er leasingydelsen fuldt fradragsberettiget, såfremt det omhandler en bil, der udelukkende anvendes erhvervsmæssigt, og ikke til privat befordring. For biler der også anvendes til privat personbefordringen, er fradraget begrænset – og andre vilkår gør sig gældende.

For en leaset firmabil, opgøres den skattepligtige værdi af rådighed på samme måde, som hvis arbejdsgiveren købte bilen på leasingtidspunktet. Se alle vores erhvervsleasingtilbud her eller tag et kig på vores firmabiler.

Book et møde nedenfor - vi kommer også gerne til dig og gennemgår løsningen med dig. Du kan også kontakte vores Erhvervscenter på 36 93 10 20

Book et møde

Operationel eller finansiel leasing?

Når du leaser en erhvervsbil er det ofte muligt at vælge mellem to leasingtyper: finansiel- og operationel leasing. Finansiel leasing kan sidestilles med en finansiering, hvorimod operationel leasing kan anses som leje, som vi kender det fra det meste privatleasing.

Operationel leasing

Kort: efter endt leasingperiode leveres bilen tilbage til leasingselskabet/os

Fordele:

  • Leasingtager har ingen risiko på bilens værdiforringelse eller restværdi
  • Serviceomkostninger (og ofte forsikring) indregnet i aftalen, hvilket betyder; ingen uforudsete værkstedsudgifter
  • Ingen kapital bundet i aktiver – du beholder likviditet i virksomheden

Ved operationel leasing, leaser virksomheden bilen i en bestemt periode til en fast, lav månedlig ydelse. Når leasingperioden er udløbet leveres bilen blot tilbage til leasinggiver. Herved slipper du for bekymringer så som gensalg og værditab. Herved har du mulighed for at altid at køre de nyeste biler til de skarpeste priser.

Finansiel leasing

Kort: efter endt leasingperiode skal leasingtager anvise en køber af bilen

Fordele:

  • Løbende skattemæssig driftsudgift - der tages hensyn til indtjening og levetid
  • Færre etableringsomkostninger sammenlignet med almindelig finansiering eller kassekredit
  • Ingen kapital bundet i aktiver - du beholder likviditet i virksomheden

Ved finansiel leasing, leaser virksomheden også bilen i en aftalt periode. Hver måned betaler virksomheden en fast eller variabel leasingydelse. Når perioden udløber, anviser virksomheden en 3. part, som køber bilen til en fastsat pris. Finansielt leasede aktiver skal som hovedregel optages i din balance sammen med leasingforpligtelserne på samme måde, som hvis du ejede aktivet.

Du indestår for restværdien

Restværdien er bilens anslået værdi efter leasingperiodens udløb, men kun den værdi du mangler at betale af det fulde beløb for at eje bilen UDEN afgift.

Hvis du vælger en finansiel leasingaftale, står du selv for alle driftsomkostninger (modsat operationel leasing). Du afdrager til forhandleren gennem leasingperioden, og når aftaleperioden er ovre, skal du betale forhandleren den restværdi, som er aftalt ved aftalens indgåelse, og så ejer du bilen.

Serviceaftale

Ved operationel leasing er serviceaftalen inkluderet i din leasingpris. Ved finansiel leasing er
serviceaftalen ikke inkluderet i din leasingpris, men du har mulighed for at tilvælge en serviceaftale for en ekstra udgift om måneden. 

Serviceaftale indeholder bl.a:

  • Serviceeftersyn i henhold til fabrikkens forskrifter med originale reservedele på person- eller varebiler i henhold til serviceintervaller
  • Opdatering af bilens software
  • Uforudsete reparationer også sliddele f.eks. bremser/kobling ved mekaniske og elektroniske fejlmeldinger
  • Udskiftning af viskerblade og pærer - også mellem servicebesøg
  • Påfyldning af motorolie samt sprinklervæske - også mellem servicebesøg

Læs mere om serviceaftale HER

Bogføres i regnskabets balance

Finansiel og operationel leasing bogføres og påvirker nøgletallene forskelligt i årsrapporten.

Ved operationel leasing er der tale om leje af bilen. Regnskabsmæssigt betyder det, at bilen i dette tilfælde behandles som en driftsomkostning i resultatopgørelsen. Du får fuld fradragsret på leasingydelsen, samt de tilhørende operationelle omkostninger. Ved operationel leasing skal bilen altså ikke optages i balancen, men kun bogføres som en note i regnskabet. 

Ved finansiel leasing, er der reelt set ikke tale om leje af bilen, men derimod afbetaling på et køb. Regnskabsmæssigt betyder det, at en finansiel leaset bil behandles som et aktiv. Det varierer om aktivet skal bogføres på balancen eller om det blot er en option – det afhænger af din regnskabsklasse.

Når leasing bogføres off balance, påvirkes soliditetsgrad og afkast af investeret kapital positivt, mens EBITDA-margin og pengestrømmen fra driftsaktivitet påvirkes negativt.

Fradrag for moms og leasingydelse

Leasingydelsen kan trækkes fra i skat. Det betyder, at du får fuld skattemæssig effekt, mens du bruger udstyret. Samtidig fordeles momsen på udstyret over hele leasingperioden.

Op til 100% finansiering af varebiler

Når du leaser en varebil, har du selv indflydelse på den månedlige ydelse, udbetaling og restværdi. Dette betyder, at det er muligt at skrue på udbetalingen og derved finansieringsprocentdelen. Det afhænger naturligvis af virksomhedens kreditvurdering, hvor meget man kan skrue på disse parametre.

Konklusion

Erhvervsleasing styrker likviditeten og er er værd at overveje, hvis du ikke ønsker at binde store mængder kapital i virksomhedens vognpark. Med erhvervsleasing slipper du nemlig for at investere et større beløb i køretøjerne, hvilket ville have været tilfældet i forbindelse med køb eller finansiering. En af de væsentligste fordele er derfor, at du beholder likviditeten i din virksomhed i stedet for at binde den i biler, så du kan investere den i andre ting, som kan hjælpe dig med at øge væksten hurtigere.

Læs mere om reglerne vedrørende beskatning af firmabil
Du kan evt. bruge FDM's firmabilsindikator til at blive lidt klogere på, hvad der kan bedst betale sig for dig.

Få hjælp til at finde den rigtige bil

Beskatning af fri bil

Er du ikke 100 % inde i reglerne for beskatning af fri bil, så læs mere her.

 Mere info

Privat eller firmabil?

Find ud af om det bedst kan betale sig for dig at køre i privatbil eller få en firmabil. Svaret er ikke altid ligetil.

Mere info

Firmabiler

Vi har lavet en oversigt med alle vores firmabiler samlet et sted, så du kan sammenligne.

 Mere info

Stil spørgsmålUdfyld nedenstående og stil dit spørgsmål. Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning omkring dit bilkøb.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.

Kontakt osUdfyld nedenstående og skriv evt. en besked omkring din henvendelse. Så vil vi komme tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Vi bestræber os på at svare dig inden for 3 timer i arbejdstiden, men der kan gå længere tid i særligt belastede perioder.