Elbil refusion
Når du oplader din PHEV eller elbil kan du få refusion, hvilket er en tilbagebetaling af elafgiften fra SKAT. Læs mere om her, hvordan det foregår i praksis.
Hvad er refusion til elbiler?
For at tilgodese brugen af miljøvenlige biler har Folketinget valgt, at du kan få elafgiften tilbage for den strøm, du oplader din bil med. Dette kaldes refusion. Refusion er designet til at give ejere af elbiler en økonomisk fordel ved at reducere omkostningerne ved at køre en elbil.
For at kunne få refusion skal du opfylde nogle krav. Disse krav, hvordan det fungerer i praksis og gældende refusionssatser, har vi skitseret herunder, så du er helt med på, hvordan du er stillet, og hvor meget du kan forvente at få tilbagebetalt.
Bliv klogere på køb vs. leasing af elbiler
Deltag i vores webinar "Køb vs. Leasing af elbil" den 6. februar kl. 20-21. Tilmeld dig HER.
Bliv klogere på prisudviklingen på elbiler
Deltag i vores webinar "Prisen på elbiler 2024/25" den 25. september kl. 20-21. Tilmeld dig HER.
Hvordan fungerer refusion af elafgiften til din elbil?
Når du ejer en elbil, skal du normalt betale en afgift pr. kWh strøm, du bruger til at oplade bilen. Denne afgift kaldes elafgift og er pålagt af den danske regering for at finansiere landets elnetværk og sikre forsyningssikkerhed. Men med refusionsordningen kan ejere af elbiler få tilbagebetalt en del af den afgift, de betaler for at oplade deres biler.
Udbetaling af refusion kan imidlertid kun varetages af en virksomhed, og derfor har du typisk et refusionsabonnement hos en ladeleverandør. Vi anbefaler Clever, hvor du får markedets bedste priser. Se hvor billigt det er for dig her. Clever sørger for det hele i forhold til refusion og sender pengene retur til dig. Du skal ikke engang oplyse, hvor mange kWh du har opladet, da ladeleverandøren allerede kan se dette via en måler på installationen, der registrerer den mængde strøm, du bruger til at oplade din elbil.
Størrelsen af den refusion, du kan få, afhænger af bilens batteristørrelse og det samlede antal kørte kilometer pr. år. Jo større batteriet er, og jo flere kilometer du kører om året, desto mere kan du få tilbage i refusion. Der er også et loft for, hvor meget du kan få tilbage pr. kWh, som er fastsat af den danske regering. Læs mere om dette i afsnittet ”Elbil refusionssatser 2025”.
Refusion med varmepumpe eller solceller
Benytter du solceller eller elvarme, såsom varmepumpe, som primær varmekilde i din husstand, får du refusion i forvejen og kan derfor ikke få ekstra refusion for din elbil, da du i forvejen har en nedsat elafgift på forbrug over 4.000 kWh om året. Du kan nemlig kun modtage refusion én gang.
Hvis du har solceller, varmepumpe eller andet, som du modtager refusion af elafgift for, skal du derfor beslutte dig for, hvilken elafgift du helst vil have refusion for. Det er naturligvis en opvejning af, hvor mange kWh du bruger på at oplade din elbil, versus hvor mange kWh du bruger på at opvarme din husstand.
Elbil refusionssatser 2025
Som opladningskunde hos en el-leverandør, vil du helt automatisk få en rabat på din elregning svarende til den gældende refusionssats. Herunder har vi opstillet et regnestykke, så du kan se hvor stor refusionen, og dermed besparelsen, bliver.
Pris for opladning
Når vi skal finde den samlede pris for at oplade din elbil, skal vi gange dét antal kWh, du bruger, med elprisen og tilhørende afgifter. Ved et årligt kørselsbehov på 15.000 km. kunne regnestykket se således ud:
Total kWh opladet: | 3.000 kWh |
Elpris inkl. moms: | 2 kr. |
Transport + afgift: | 0,39 kr. |
3.000 x (2+0,39) | |
I alt: | 7.170 kr. |
Refusion ved opladning
Når vi skal finde ud af, hvor meget refusion du kan få ved at oplade din elbil, skal vi gange dét antal kWh, du bruger med refusionssatsen. Hvis vi ligeledes tager udgangspunkt i et årligt kørselsbehov på 15.000 km., kunne regnestykket se således ud:
Total kWh opladet: | 3.000 |
Refusionssats: | 0,90 kr. |
3.000 x 0,90 | |
I alt: | 2.700 kr. |
Hertil kommer typisk et refusionsabonnement på 70-100 kr. om måneden.
Som du kan se, udgør refusionen i dette tilfælde over en tredjedel af prisen, og er derfor en signifikant rabat ved at oplade din elbil.
Tag elbiltesten
Vi har lavet en test, der kan gøre dig klogere på, om en elbil er det rigtige for dig lige nu. 10 spørgsmål der afklarer, om du er klar til en elbil.
Seneste elbiler på lager
FAQ - Elbil refusion
-
Refusion er, at du kan få elafgiften tilbage for den strøm du oplader din bil med. Refusion er lavet for at tilgodese ejere af elbiler ved at give dem en økonomisk fordel, som reducerer omkostningerne ved at køre en elbil.
-
Du skal normalvis betale en afgift pr. kWh strøm, du bruger til at oplade bilen. Men med refusionsordningen kan du som elbilsejer få tilbagebetalt en del af den afgift, du betaler for at oplade din elbil. Udbetaling af refusion kan kun varetages af en virksomhed og derfor har du typisk et refusionsabonnement der hvor du får din strøm fra. Ladeleverandøren sørger hermed for det hele i forhold til refusion og fratrækker beløbet direkte på din månedsregning. Du skal ikke engang oplyse hvor mange kWh du har opladet, da ladeleverandøren allerede kan se dette via en måler på installationen, der registrerer den mængde strøm, du bruger til at oplade din elbil.
-
Benytter du varmepumpe som primær varmekilde i din husstand, får du refusion i forvejen og kan derfor ikke få ekstra refusion for din elbil, da du i forvejen har en nedsat elafgift på forbrug over 4.000 kWh om året. Du kan nemlig kun modtage refusion én gang.
-
Benytter du solceller som primær varmekilde i din husstand, får du refusion i forvejen og kan derfor ikke få ekstra refusion for din elbil, da du i forvejen har en nedsat elafgift på forbrug over 4.000 kWh om året. Du kan nemlig kun modtage refusion én gang.